In English

Gusbourne Brut Reserve Late Disgorged 2013 – Spännande engelskt bubbel i det tillfälliga sortimentet

Gusbourne Late Disgorged

Gusbourne Estate är en av Englands mest prisbelönta och framstående producenter, kända för sina högkvalitativa mousserande och stilla viner. Den 24 februari lanseras deras Gusbourne Brut Reserve Late Disgorged 2013 som TSE på Systembolaget. Vinet som degorgerats så sent som den 21 mars 2022, har en lyxig, nyanserad och djup finish med toner av brioche, rostad havre och äppelpaj.

Nr 92210 | 240 st Buteljer | 879 kr | 12 % vol. | 750 ml | TSE från och med 24 februari

Klicka här för att beställa

Gusbourne Brut Reserve Late Disgorged 2013 har vinifierats enligt den traditionella metoden som här kallas för ”Great British Classic Method”. Druvorna har handplockats och pressats varsamt. Efter att ha vilat i 24-36 timmar, har vinet jäst i 10 dagar vid 18 – 20 grader och sedan fermenterat i temperaturkontrollerade rostfria tankar. En liten andel har jäst på gamla ekfat för att addera komplexitet. Vinet har lagrats hela 90 månader på sin egen jästfällning och degorgerats så sent som den 21 mars 2022.

Vinet har en gyllene färg med en fin och ihållande mousse. Doften hintar om grönt äpple, päron och persika och man hittar dessutom noter av fläder och vit blomma. Smaken är fruktig, levande och elegant med inslag av trädgårdsfrukter, lime och ananas kombinerat med toner av citrongräs och ingefära. Vinet passar utmärkt att avnjuta tillsammans med havets delikatesser såsom musslor, räkor, ostron, vit fisk eller varför inte Kalixlöjrom. Citron- och örtbakad kyckling och krämiga ostar visar sig också från sin bästa sida tillsammans med dessa exklusiva bubblor.

Vinet består av 68% chardonnay och 32% pinot noir-druvor från en av Gusbournes egna vingårdar i Appledore, Kent. Vingården har sydlig exponering och en jordmån som i huvudsak består av lera blandad med sand och snäckskal. Mikroklimatet är varmt och torrt, med måttlig kustbris tack vare närheten till engelska kanalen.

Säsongen 2013 startade sent till följd av en svalare vår, men när det väl satte igång växte skörden starkt och konsekvent. Bra temperaturer i början av juli innebar att blomningen blev framgångsrik och relativt snabb. Till följd av den sena våren påbörjades också skörden något senare än vanligt, men den gav ändå utmärkt frukt av mycket hög kvalitet, vilket resulterade i en produkt som Gusbourne själva är mycket stolta över.

Läs mer om Gusbourne Estate HÄR

Gusbourne Late Disgorged