In English
Grand Chêne Sans Soufre
  • Art.nr: 92089
  • Volym: 750 ml
  • Pris: 111 kr
  • Alk.halt: 15 %

Grand Chêne Sans Soufre Ajouté – Efterlängtad ny årgång 2022

Grand Chêne Sans Soufre Ajouté gör en efterlängtad återkomst med den nya årgången 2022. Vinet är skapat av det framstående vinhuset Maison Cazes som är kända för sina biodynamiskt odlade viner. Det blir fjärde gången i ordningen som vinet släpps den 8e september i Systembolagets tillfälliga sortiment – och varje år har lanseringen gjort succé!

Passar till

Dish icon

Vilt

Dish icon

Nöt

Dish icon

Grönsaker

Dish icon

Fågel

SUCCÉVINET GRAND CHÊNE TILLBAKA – FRÅN BIODYNAMISKA MAISON CAZES

Grand Chêne Sans Soufre Ajouté 2022, är ett ekologiskt certifierat vin med en klassisk sydfransk blend bestående av 40 procent grenache, 35 procent carignan och 25 procent syrah. Det är nu fjärde gången som vinet släpps i tillfälligt sortiment och det har tidigare år gjort fullkomlig braksuccé, vilket inte är så konstigt. Intresset för naturlig vinframställning är större än någonsin och det finns få bättre exempel i den här prisklassen.

Sans Soufre Ajouté betyder ”utan tillsatta sulfiter”, vilket innebär att inget svavel använts under hela vinifieringen. Jordbruket bedrivs ekologiskt och arbetet i vingård och vinkällare är oerhört minimalistiskt. Skalmacereringen hanteras försiktigt runt 25 °C med en eller två överpumpningar under en dag. Efter tio dagar töms tanken och pressarna är separerade för att undvika bakteriell kontaminering. Vinet får genomgå malolaktisk jäsning på ståltank. Grand Chêne har appellation AOP Côtes du Roussillon Villages och vingårdarnas består av mestadels lera och kalksten med vissa inslag av kiselsten, en terroir som passar perfekt för produktion av högkvalitativa viner.

Grand Chêne Sans Soufre passar utmärkt till grillad kyckling, saftiga biffar, mustig böngryta, charkbrickan eller smakrika vegetariska rätter. Dessutom gör sig vinet väldigt bra som sällskapsvin. Servera gärna svalt och dekantera en stund i kanna, så att aromerna får utvecklas till sin fulla potential.

Grand Chêne Sans Soufre Ajouté 2022, levererar en sprudlande energi och lockar med livfulla nyanser av mörka skogsbär, nyskördade örter och nymortlad svartpeppar. Smaken är frisk och harmonisk med sammetslena tanniner och en lång avslutning.
Linda Skalberg

Linda Skalberg

Brand manager på Spring Wine & Spirits

  • Doft
  • Livfulla nyanser av mörka skogsbär och nyskördade örter.
  • Smak
  • Fruktig, något kryddig smak med inslag av björnbär, viol, svartpeppar, körsbär, jordgubbar och skogshallon.
  • Avslut
  • Harmonisk med sammetslena tanniner och ett långt avslut.

Maison Cazes

Med en gedigen historia som sträcker sig tillbaka till 1895, är Maison Cazes en av Europas främsta förespråkare för biodynamisk vinodling och en ledande aktör inom Roussillons vindistrikt i södra Frankrike. Deras anrika egendom, som idag omfattar 220 hektar, har sedan 1997 drivits enligt biodynamiska principer.

Läs mer om Maison Cazes Link icon