In English

Nu lanseras de legendariska prestigecuvéerna Philipponnat Clos des Goisses 2015 och Philipponnat Le Léon 2015 i Systembolagets tillfälliga webbsläpp. Vingården Clos des Goisses anses vara Champagnes bästa sluttning och har använts för odling sedan 1600-talet. 90 respektive 48 buteljer släpps den 24 april.

Philipponnat Clos des Goisses 2015 | Nr 92481 | 3 239 kr | 13 % vol. | Philipponnat Le Léon 2015 | Nr 92560 | 2 599 kr | 12,5 % vol. |

Passar till

Dish icon

Fågel

Dish icon

Fisk

Dish icon

Ost

Dish icon

Skaldjur

Champagne Philipponnat Clos Des Goisses

Legendariska Clos des Goisses är en muromgärdad vingård på 5,83 hektar som anses vara Champagnes bästa sluttning. Vingården har funnits ända sedan 1600-talet, vilket gör den till den äldsta vingården i hela Champagne. Namnet kommer från att den även har regionens brantaste sluttning på 45⁰, då ”Gois” betyder just mycket brant. Den sydliga exponeringen gör Clos des Goisses i genomsnitt 1,5 grad varmare än övriga regionen. Vingården har alltså en unik kombination av sval, kalkrik jordmån och varm exponering, vilket ger helt perfekta förutsättningar för att visa upp varje årgångs unika uttryck. Philipponnats flaggskepp och ikonvin Clos des Goisses Extra Brut produceras därför årligen, till skillnad mot många andra champagnehus som enbart gör sina prestigecuvéer under särskilda år. Vinet har även kommit att bli en mycket uppskattad och återkommande tillfällig lansering i Sverige.

Årgången 2015 präglades av en sval vår, följt av extremt torra sommarmånader med mycket sol. Vinstockarna genomgick vattenstress, vilket bidrog till en koncentrerad och mogen skörd med balanserad syra.

Vinet lagrades i mer än åtta år på sin jästfällning innan degorgering och omkorkning. Dosage extra brut: 4,5 gr per liter.

Resultatet är ett vin som bjuder på en underbart nyanserad, fruktig och mineraldriven doft med toner av gula plommon, citrus, akaciablommor och nybakat bröd. Smaken är komplex, djup, aromatisk, knastertorr och frisk med en fantastiskt krämig struktur. Det finns toner av mogen citron, äpple, honung, kex, rostat bröd och blommiga inslag. Avslutningen är lång, livlig och intensiv med Clos des Goisses klassiska profil av spikrak mineralitet och generös kraft. Lagringspotential: till 2038 eller längre. Det här är ett komplext vin som passar allra bäst till smakrika fisk- och skaldjursrätter men även till eleganta kötträtter.

Philipponnat Clos des Goisses är Philipponnats flaggskepp och ikonvin, som produceras varje år. Många champagnehus gör enbart sin prestigecuvée särskilda år, men Philipponnat menar att de har perfekta förutsättningar för att visa det unika i varje årgång. Den är även uppskattad och återkommande som tillfällig lansering i Sverige.
Linda S

Linda Skalberg

Brand manager på Spring Wine & Spirits

Champagne Philipponnat Le Léon

I år får champagneentusiaster även möjlighet att stifta bekantskap med en annan vingårdschampagne från Philipponnats exklusiva portfölj – Philipponnat Le Léon 2015.

Le Léon 2015 är gjort på första pressningen av 100 procent pinot noir från Grand Cru-vingården Le Léon – en anrik plot i Ay, vid gränsen till Dizy, i hjärtat av Champagne. Vingården har tillhört familjen Philipponnat sedan år 1522 och anses tillsammans med Clos des Goisses utgöra själen av champagnehusets terroir. Vinet är husets mest precisa tolkning av Ay-terroir, vilket gör det till en champagne som bär på både historisk tyngd och vibrerande energi. Med sin kraft, mineralitet och elegans placerar sig Le Léon 2015 bland husets mest personliga uttryck. Det här är en cuvée för den som söker något utöver det vanliga.

Årgången 2015 präglades av en sval vår, följt av extremt torra sommarmånader med mycket sol. Vinstockarna genomgick vattenstress, vilket bidrog till en koncentrerad och mogen skörd med balanserad syra.

All vinifiering sker på ekfat, utan malolaktisk jäsning och med minimal oxidation. Dosagen ligger på 4,25 gram per liter (extra brut), vilket förstärker den eleganta och rena karaktären. Vinet har lagrats på sin jästfällning i mer än sju år i Philipponnats källare, vilket ger djup och komplexitet utan att ta bort den druvtypiska energin.

Resultatet är ett vin som bjuder på en underbart stor, komplex och generös doft med sötkryddiga toner av tropisk frukt, citrus, honung och nygräddade kakor. Smaken är knastertorr, fyllig och mycket uppfriskande med fantastiskt struktur och nyanserade toner av röda bär, gul tropisk frukt, rostade nötter och honung. Avslutningen är lång och välbalanserad. Philipponnat Le Léon 2015 är redan nu ett uttrycksfullt och komplext vin, men kan utan problem lagras i ytterligare tio år eller mer.

Philipponnat Le Léon 2015 är ett utsökt val till eleganta rätter av fisk och skaldjur, gärna med sälta och textur. Vinet passar även till matchar finstämda charkuterier, lättare kötträtter eller smakrika ostar.

Champagne Philipponnat

Familjen Philipponnat räknar år 1522 som ett märkesår, då Apvril le Philipponnat registrerades som ägare av vingårdar i byn Aÿ. Familjen kunde då själva börja producera champagne, istället för att bara sälja druvorna till andra. Totalt äger Philipponnat 27 hektar vingårdar, inklusive den ansedda Clos des Goisses. All champagne från Philipponnat görs på must från första pressningen och har omkorkningsdatum på baksidesetiketten. Philipponnat är certifierad enligt Haute Valeur Environnementale, en av Frankrikes största hållbarhetscertifieringar. Huset drivs idag av Charles Philipponnat.

Läs mer om Champagne Philipponnat Link icon

På den här webbplatsen förekommer det information om alkoholhaltiga drycker och du måste ha fyllt 20 år för att besöka den.