In English

Domaine Rolet Côtes du Jura Tradition 1989 på magnumbutelj

Nu lanserar vi det minst sagt unika vinet Domaine Rolet Côtes du Jura Tradition 1989 på magnumbutelj. Vinet släpptes i tillfälliga sortimentet i somras men sålde slut så snabbt att inte ens vi själva hann köpa vinet. Nu släpper vi därför ett ytterligare begränsat parti i beställningssortimentet.

Alk.halt: 13 % vol. | Art.nr: 92522 | Volym: 1500 ml | Pris 595 kr

Klicka här för att beställa


Domaine Rolet är en av de legendariska egendomarna i Jura. Vingården grundades redan år 1942 och är Juras första självständiga egendom. Deras vingårdar sträcker sig idag genom Juras fyra appellationer. Det ger dem en unik möjlighet att göra vin från alla delar av Jura: Côtes du Jura, Arbois, Château Chalon och L’Etoile. Domaine Rolet sätter stort värde på att producera alla typer av Jura-viner (vita, röda, rosé, crémant du Jura, vin jaune, vin de Paille och macvin) med Juras fem godkända druvsorter: savagnin, chardonnay, pinot noir, poulsard och trousseau. Trots att egendomen är relativt stor, så arbetar de småskaligt och hållbart. Alla druvor skördas manuellt och inga kemiska bekämpningsmedel används. År 2020 startade de sin resa mot att bli ekologiskt certifierade. Domaine Rolets stil kännetecknas av rena, balanserade, nyanserade, eleganta viner som speglar terroir och vinstil på ett ärligt och rättframt sätt.

Egendomen har även en privat samling av äldre årgångar i magnumbutelj. Nu har vi fått äran att lansera deras Côtes du Jura Tradition 1989 ur denna magiska samling. Det här är ett oxidativt vitt vin (vilket betyder att vinet har exponerats för syre under flera års lagring) och representerar en av de klassiska vinstilarna i Jura. Möjligheten att få prova ett sådant här vin kommer…. inte ofta.

Vinet är gjort på 50 procent savagnindruvor och 50 procent chardonnay. Druvorna kommer från lieu-dit « Vrihou » på Voiteursluttningarna, som har en sydlig exponering. De skördades för hand. Jordmånen består av gråmärgel och fossilrik kalk. Årgång 1989 kännetecknades av värme och torka från april framåt och litet regn. Den anses vara en mycket bra årgång.

Savagnindruvorna lagrades i fyra år « sous voile » (under jästtäcke) på 225-L ekfat. Faten fylldes inte upp hela vägen för att lämna ett utrymme för syre. En hinna av jäst bildas – som här kallas voile (i Jerez är den känd under namnet flor). Chardonnaydruvorna lagrades i fyra år på stora gamla foudres som toppades upp. Den slutgiltiga blenden gjordes tre månader innan buteljering år 1994. Vinet fick minimal filtrering, vilket innebär att det kan förekomma lite grumliga fällningar/slöjor. Serveras med fördel vid 14-15C.
Sockerhalt: 0,20 g/l Syra: 7,14 g/l.

Lagringspotentialen är oändlig för en oöppnad flaska. En öppnad flaska bör konsumeras inom en vecka.

Vinet har en stor, öppen och uttrycksfull doft med toner av karamelliserade pekannötter, mogen stenfrukt och lättrostade inslag av honung, hö och curry.

Smaken är djup och generös med en uppfriskande syra. Det finns toner av av pekannöt, mogen persika, aprikos, kvittenmarmelad, päronsylt och rostade honungstoner. Lång och harmonisk avslutning.

Njut helst till vällagrad comté, smakrik fisk eller gräddiga svampanrättningar.

Viner från Domaine Rolet