In English

Dark Horse Buttery Chardonnay – Nyhet i det fasta sortimentet

Dark Horse Buttery

Dark Horse Buttery Chardonnay 2021 är ett djärvt vitt vin från soliga Central Valley i Kalifornien. Det har en medelfyllig kropp och framträdande ekfatskaraktär med toner av brynt smör, rostat bröd, vanilj och macadamianötter. Det lanseras 1a juni på klimatsmartare tetraförpackning om 750 ml i det fasta sortimentet.

Nr 1139 | 99 kr | 14,5 % vol. | 750 ml | Sockerhalt 0,5 g/100ml

Klicka här för att beställa

Intresset för smöriga chardonnay-viner har ökat kraftigt de senaste åren. Åtminstone om man ska lita på Google-sökningarna som gjordes mellan 2008 och 2019. Antalet sökningar på ”smörig chardonnay” ökade under den tidsperioden med hela 350 %. Detta är ett tydligt bevis på att fler och fler får upp ögonen för denna generösa smakprofil.

Den djärva och fylliga Dark Horse Buttery Chardonnay är skapad av handplockade chardonnaydruvor. De druvor som behållit sin syra särskilt väl är de som väljs ut. Dark Horse egen vinmakare Beth Liston väljer sedan med omsorg ut rätt aromatisk jäst för att förstärka uttrycket av frukten i vinet. Den malolaktiska jäsningen sker sedan i rostfria ståltankar med amerikanska och franska ekstavar. Det är här, under den malolaktiska jäsningen som de smöriga tonerna skapas. Slutligen lagras vinet i minst 8 månader på sin jästfällning för att uppnå den karaktäristiska, rika och krämiga smakprofilen.

Resultatet är en fruktig chardonnay med tydlig ekfats-karaktär. Rika lager av brynt smör ackompanjeras med vanilj, kardemumma, rostat bröd och macadamianötter. Sedan kommer ljusare undertoner med inslag av gula äpplen, ananas, och apelsin.

Vinet serveras med fördel vid 10-12°C till smakrika fiskrätter eller ljust kött, gärna till grillat. Krämiga ostar såsom brie, kryddiga hårdostar som parmesan eller comté, smörstekta grönsaker. Skaldjur och gräddbaserade såser som beurre blanc eller hollandaise passar också utmärkt med de underbart smöriga tonerna i detta vin.

Dark Horse winery drivs av vinmakaren Beth Liston, en infödd Central Coast-tjej som har jobbat i vinindustrin sedan hon fyllde 21 år. Filosofin med Dark Horse-vinerna är att överträffa konsumenternas förväntan i fråga om kvalitet, design och prisvärdhet. Beth Liston och kollegorna i Dark Horse-teamet använder sig av en noga avvägd blandning av traditionellt och tekniskt innovativt vinmakeri. Majoriteten av druvorna kommer från Lodi och Delta-området i Kaliforniens inland, ca 1½ timme från San Francisco. Vinerna har blivit populära för sin tydliga fruktkoncentration och generösa karaktär.