Codorníu Cuvée Barcelona 1872 Brut är en cava perfekt för sommarens alla festligheter! Bubblet är en hyllning till tekniken som användes på Codorníu år 1872, när Josep Raventós skapade den första flaskan cava. De klassiska druvorna macabeo, xarel-lo och parellada ger vinet eleganta toner av gröna äpplen, päron, citrus och vita blommor. Vinet kommer i en lyxig flaska inspirerad av den modernistiska arkitekturen i Barcelona kring sekelskiftet. Finns i Systembolagets beställningssortiment.
Aperitif
Fisk
Skaldjur
År 1872 öppnade familjen Raventós den första flaskan cava, som det spanska mousserande vinet numera kallas (ordet kommer från ordet ”cave”= källare). Med Codorníu Cuvée Barcelona 1872 Brut vill vinmakarna hylla den teknik man använde 1872 på vingården.
Druvorna som används till Cuvée Barcelona 1872 kommer från de lokala druvsorterna macabeu, xarel-lo och parellada, noggrant utvalda från vingårdslägen nära Medelhavet inom DO Cava (nordöstra Spanien). Musten får jäsa på 1/3 amforor, 1/3 ekfat och 1/3 ståltank – vilket utvecklar vinets smak och aromer.
Detta mousserande vin är tillverkat enligt den traditionella metoden, precis som Champagne. Vinerna lagras i minst 9 månader, där en andra jäsning sker i flaskan och naturligt skapar cavans bubblor. Denna process ger vinet komplexitet och en elegant mousse med finstämda bubblor.
Codorníu Cuvée Barcelona passar utmärkt till sommarens alla festligheter, som aperitif eller till lyxiga förrätter med skaldjur, kallskuret och ostar. Den lämpar sig även väl till sardiner och klassiska spanska tapasrätter. Precis som på en uteservering i Barcelona! Serveras väl kyld mellan 6º-8ºC.
Vinet buteljeras i en elegant flaska inspirerad av de modernistiska glasmålningarna i Codorníus vingård utanför Barcelona. Den byggdes mellan 1895–1915 av den välkände katalanske arkitekten Josep Puig i Cadafalch, en tidigare elev till Antoni Gaudí, pionjären inom den katalanska modernismen.
Codorníu Cuvée Barcelona 1872 tillverkas enligt den traditionella metoden, likt Champagne. Vinerna lagras i minst 9 månader, där en andra jäsning sker i flaskan och naturligt skapar cavans lyxiga bubblor. Denna process ger vinet en komplex smak och en elegant mousse med finstämda bubblor.
Produktchef för spanska viner på Spring Wine & Spirits
Codorníu har över 460 skördar bakom sig och kan som stolta katalaner leverera högkvalitativa mousserande viner år efter år.
Om producenten
Codorníu, Spaniens äldsta vin- och cavaproducent, förenar innovation med tradition. Med över 460 års historia står de som en symbol för kontinuitet och banbrytande vinframställning, alltid trogna sina katalanska rötter.
Läs mer här