In English
  • Art.nr: 2815
  • Volym: 750 ml
  • Pris: 119 kr
  • Alk.halt: 13 %

Chavin Languedoc Cuvée Réserve

Nu lanseras det vita vinet Chavin Languedoc Cuvée Réserve i Systembolagets fasta sortiment. Vinet är ett terroridrivet och matvänligt exemplar som visar upp den franska söderns soliga och charmiga frukt i kombination med havets fläktande fräschör och syra. Vinet finns på hyllan från och med 1 mars.

Passar till

Dish icon

Fågel

Dish icon

Fisk

Dish icon

Skaldjur

Chavin Languedoc Cuvée Réserve 2022 – terroirdrivet vitt vin från franska södern

Chavin Languedoc Cuvée Réserve 2022 är ett fantastiskt exempel på hur kvaliteten på vinerna i Languedoc har höjts enormt de senaste decennierna. Vinet bjuder på tydlig adress och visar upp områdets terroir med solig och charmig frukt i kombination med havets fläktande fräschör och syra. Chavin jobbar alltid stolt och traditionsenligt med de lokala druvorna och i detta fall betyder det söderklassikerna marsanne, roussanne och viogner.

Druvorna är odlade nära Narbonne, mellan sydfranska berg och svalkande havsvindar. Jordmånen består av både lera, kalksten, kisel och lera. Klimatet är här är varmt och torrt medelhavsklimat som underlättar hållbart jordbruk.

Vinet görs på 60 procent marsanne, 30 procent roussanne och 10 procent viognier. Druvorna skördades nattetid för att behålla arom och fräschör. Efter avstjälkning fick druvorna en kort skalmaceration (en till två timmar) för att extrahera önskvärd aromatik. Efter att musten hållits sval några dagar fick den sedan jäsa vid 17°C. Vinet fick sedan vila ytterligare en tid på rostfri ståltank tillsammans med sin jästfällning för att utvinna komplexitet och fyllighet.

Resultatet är ett ursprungstypiskt och matvänligt vin. Doften är fylld av vita blommor, gul citrus, vit stenfrukt och färska örter. Smaken är torr, frisk, medelfyllig och välbalanserad med toner av stenfrukt, citrus och stenig mineralitet. Eftersmaken är lång, uppfriskande och välbalanserad.

Chavin Languedoc Cuvée Réserve är en utsökt kompanjon till fågel, fisk- och skaldjursrätter, gärna med grillad yta och fetare tillbehör. Vinets härliga frukt gör det även lämpligt till anrättningar med lite sötare inslag, som grillade rotfrukter, sötare inläggningar och fruktsalsa.  Vinet kan lagras i upp till två år och serveras vid 8-10°C.

Chavin är en av Frankrikes mest innovativa producenter med tydligt hållbarhetsfokus. Vi är överlyckliga över vårt nya samarbete med dem och att vi får börja med att presentera detta ursprungstypiska och matvänliga vin för svenska vinkonsumenter!
Linda Skalberg

Linda Skalberg

Brand manager på Spring Wine & Spirits

  • Doft
  • Doften är fylld vita blommor, gul citrus, vit stenfrukt och färska örter.
  • Smak
  • Smaken är torr, frisk, medelfyllig och välbalanserad med toner av stenfrukt, citrus och stenig mineralitet.
  • Avslut
  • Eftersmaken är lång, uppfriskande och välbalanserad.

Chavin

Chavin håller till i Béziers i Languedoc i södra Frankrike och är en av landets mest innovativa vinproducenter. Grundaren Mathilde Boulachin är född i Champagne, har en master i vin och mångårig erfarenhet från vinbranschen i både Frankrike och Sverige. År 2010 köpte hon mark i Languedoc för att kunna producera ursprungstypiska viner med tydligt hållbarhetsfokus. De flesta vinerna är därför ekologiskt certifierade och det finns även flera alkoholfria alternativ i producentens portfölj. På bara 14 år har Chavin blivit en enorm succé och exporteras numera till över 60 länder. De har även belönats med utmärkelsen Frankrikes bästa producent av alkoholfria viner.

Läs mer om Chavin Link icon