In English
  • Art.nr: 90066
  • Volym: 750 ml
  • Pris: 519 kr
  • Alk.halt: 12,5 %

Champagne Philipponnat Royale Réserve Non Dosé

I precis rätt tid inför vårens festligheter gör Champagne Philipponnat Royal Reserve Non Dosé efterlängtat återbesök i Systembolagets tillfälliga sortiment. Den 15 mars släpps 1800 buteljer.

Passar till

Dish icon

Aperitif

Dish icon

Fisk

Dish icon

Skaldjur

Philipponnat Royal Reserve Non Dosé – en knastertorr champagne

Champagne Philipponnat Royal Reserve Non Dosé är ett fantastiskt exempel på buteljering helt utan tillsatt socker. Den knastertorra champagnestilen blir allt mer eftertraktad och går under beteckningen non dosé, zéro dosage eller brut nature. Genom att avstå adderingen av socker anser många att vinets terroir får lysa ännu tydligare och för Philipponnat Royal Reserve Non Dosé är det helt klart så: resultatet är både transparent, elegant och uppfriskande.

Philipponnat använder samma stilla basvin i både sin Brut och Non Dosé, ett hantverksförfarande som väldigt få champagnehus kan skryta om. Till skillnad mot Philipponnat Royal Reserve Brut finns det alltså inget socker i den liqueur d’expédition som Royal Reserve Non Dosé toppas upp med efter degorgeringen. Non Dosé är årgångslös, men basvinet är gjort på druvor från skörden 2019.

Vinet görs på 67 procent pinot noir, 31 procent chardonnay och 2 procent pinot meunier. Druvorna kommer huvudsakligen från Grand- och Premier Cru-lägen i hjärtat av Champagne. Endast musten från den första pressningen (som går under namnet ”la cuvée”) används. Vinet jäser först till ett vanligt basvin (från skörden 2019) och genomgår delvis malolaktisk jäsning. Det unga vinet blandas sedan med reservviner. 34 procent av reservvinerna lagras på gamla ekfat i ett solerasystem för att öka vinets komplexitet. Vinet får sedan vila i fyra år på jästfällningen (vilket är betydligt längre än minimikravet på tolv månader för årgångslös champagne) innan degorgering och omkorkning.

Resultatet är ett komplext och balanserat vin. Doften är oerhört elegant med finstämda toner av citrus, äpplen, havtorn, mandel och rökig mineralitet. Smaken är knastertorr, mycket frisk, elegant stram och mineraldriven. Komplexa toner av citron, nyskalade äpplen, körsbärsblommor och kvitten samsas med spröda kex och nybakat bröd. Den långa och uppfriskande eftersmaken får oss att tänka på saltstänkta klippor.

Utsökt på egen hand eller som kompanjon till lättare fisk- och skaldjursrätter, gärna av japanskt snitt.  Vinet uttrycker sin fulla potential 6-18 månader efter degorgering och lämpar sig för lagring i flera år.

Philipponnat använder samma stilla basvin i både sin Brut och Non Dosé, ett hantverksförfarande som väldigt få champagnehus kan skryta om.
Linda Skalberg

Linda Skalberg

Brand manager på Spring Wine & Spirits

  • Doft
  • Finstämda toner av citrus, äpplen, havtorn, mandel och rökig mineralitet.
  • Smak
  • Smaken är knastertorr, mycket frisk, elegant stram och mineraldriven. Komplexa toner av citron, nyskalade äpplen, körsbärsblommor, och kvitten samsas med spröda kex och nybakat bröd.
  • Avslut
  • Den långa och uppfriskande eftersmaken påminner om saltstänkta klippor, nybakat bröd och nyskalade äpplen.

Champagne Philipponnat

Familjen Philipponnat räknar år 1522 som ett märkesår, då Apvril le Philipponnat registrerades som ägare av vingårdar i byn Aÿ. Familjen kunde då själva börja producera champagne, istället för att bara sälja druvorna till andra. Totalt äger Philipponnat 27 hektar vingårdar, inklusive den ansedda Clos des Goisses. All champagne från Philipponnat görs på must från första pressningen och har omkorkningsdatum på baksidesetiketten. Philipponnat är certifierad enligt Haute Valeur Environnementale, en av Frankrikes största hållbarhetscertifieringar. Huset drivs idag av Charles Philipponnat.

Läs mer om Champagne Philipponnat Link icon