In English

Cantina Zaccagnini – Pinnvinet

Visste du att pinnen som gett vinet dess namn i själva verket är en bit av vinrankan? Till varje flaska beskärs den och binds fast för hand. En stolt tradition som Cantina Zaccagnini har haft sedan den första flaskan buteljerades för över 40 år sedan.

Klicka här för att köpa Link icon

Nr 3023 | 299 kr | 13 % vol. | 3000 ml

Det röda pinnvinet Cantina Zaccagnini Montepulciano d’Abruzzo är gjort på ekologiskt odlade druvor från vingårdar i den vackra bergsregionen Abruzzo i Italien. Det här är ett riktigt skolboksexempel på den lokala druvsorten montepulciano. Doften bjuder på mörka körsbär, viol och nymalen peppar. Smaken är lättsamt välbalanserad med frisk syra, mjuka tanniner och ett fruktigt avslut.

Klicka här för att köpa Link icon

Nr 2390 | 119 kr | 13 % vol. | 750 ml

Pinnvinet Cantina Zaccagnini Montepulciano d’Abruzzo är som gjort för regionens lokala anrättningar som grillspett på lamm med färskpressad citron, eller pasta med tomatbaserad sås. Charkuterier, vällagrade ostar och husets pizza är också utmärkta val.

Klicka här för att köpa Link icon

Nr 2390 | 119 kr | 12,5 % vol. | 750 ml

Det vita pinnvinet Cantina Zaccagnini Pecorino är ett ekologiskt vin gjort på den lokala druvan pecorino. Vinet är som gjort för regionens klassiska anrättningar som crudo med olivolja och citron, grillad fisk eller skaldjur med färska örter. Vällagrade ostar och pasta vongole är också utmärkta val.

Klicka här för att köpa Link icon

Anledningen till att mat och vin från samma ursprung ofta passar bra ihop är att man i klassiska vinländer i allmänhet och Italien i synnerhet har en lång tradition av vin som måltidsdryck. Vinet har därför anpassats efter maten och maten efter vinet i en naturlig symbios.

För att tillverka ekologiska viner behöver både jordbruket och framställningen uppfylla särskilt krav. Vinodlingen ska bedrivas utan konstgödsel och syntetiska bekämpningsmedel samt genomgå en tre år lång konverteringsperiod, innan certifiering kan ske. Inom EU finns det dessutom begräsningar för hur mycket svavel, tillsatser och processhjälpmedel som får användas.

Om producenten

Cantina Zaccagnini

Cantina Zaccagninis vingårdar ligger i hjärtat av Bolognano i vackra Abruzzerna. Vingården grundades i slutet av 1970-talet och har på dessa år växt från ett litet familjeföretag till ett modernt vineri. Det fokuserade kvalitetsarbetet är dock sig likt. Cantina Zaccagnini arbetar med lokala druvor som uttrycker den bergiga regionens unika terroir.

Läs mer Link icon