In English

Cantina Zaccagnini – ”Pinnvinet” från hjärtat av Italien

Cantina Zaccagnini

Cantina Zaccagnini grundades i slutet av 70-talet i hjärtat av Bolognano, Abruzzerna. Tack vare det fokuserade kvalitetsarbetet har det lilla familjeföretaget snabbt växt till ett modernt vineri. Vinerna uttrycker Abruzzernas terroir och utmärks av bra struktur. En inbjudande fruktkoncentration gör dem även tillgängliga redan vid ung ålder.

Klicka här för att köpa/beställa

Idag producerar Cantina Zaccagnini vin från 300 hektar av vackra vingårdar som ligger runt omkring i det bergiga området. Tralcettovinerna säljs till över 45 länder. I Sverige har de blivit omåttligt populära och går oftast under namnet ”pinnvinet”.

Cantina Zaccagnini
Cantina Zaccagnini

MONTEPULCIANO D’ABRUZZO EKO BIB

Nr 3023 | 287 kr | 13 % vol. | 3000 ml | Sockerhalt <0,3 g/100ml

MONTEPULCIANO D’ABRUZZO EKO

Nr 2390 | 121 kr | 12,5 % vol. | 750 ml | <0,3 g/100ml

Montepulciano 100%. Druvorna till både boxen och flaskan kommer från egna vingårdar i Catignano Contrada Varano. Skörden sker manuellt under slutet av september och druvorna pressas mjukt, och får macerera med skalen nedpressade i vinet under jäsningen för att extrahera färg och tanniner. Jäsningen tar ca 15 dagar i temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet lagras några månader på ståltank innan buteljering.

Smakpaletten är medelfyllig och generös med en typisk montepulcianosmak av mörka körsbär, svartpeppar och viol. Syran är saftig, tanninerna fruktiga med bra balans och struktur samt generöst fruktigt slut. Vinet passar till en klassisk charktallrik med salami, prosciutto och pecorinoost. En kryddig lasagne, med eller utan kött. Givetvis även till pizza!

Pinnvinet

DAL TRALCETTO PECORINO EKO

Nr 70297 | 111 kr | 12 % vol. | 750 ml | Sockerhalt 0,5 g/100ml

Pecorino 100%. Druvorna skördas för hand, avstjälkas och krossas mycket lätt och macererar kort tid med skalen. Musten jäser under 2-3 veckor i ståltankar med sval temperatur, för att behålla fräschören i druvorna. Frisk, medelfyllig fruktig smak med pigg balanserad syra och fina aromatiska toner av vit persika och mogen citrusfrukt i avslutningen. Passar till grillad fisk och skaldjur med en citrusfrisk dressing. Passar även till pizza bianchi, pasta med skaldjur eller till hårdost som Pecorino. Prova gärna till ceviche eller som sällskaps- och buffévin.

cantina zaccagnini