In English
  • Art.nr: 2569
  • Volym: 1500 ml
  • Pris: 169 kr
  • Alk.halt: 13,5 %

Cameleon Bonarda

Cameleon Bonarda är ett ekologiskt vin med tydlig argentinsk adress. Välbalanserat fruktig karaktär med väl avvägd skjuts örtighet är som gjort för grillkvällen. Dessutom kommer vinet i en ovanligt praktisk och hållbar förpackning.

Passar till

Dish icon

Fläsk

Dish icon

Lamm

Dish icon

Nöt

Cameleon Bonarda – ekologiskt grillvin i hållbar förpackning

Cameleon Bonarda bjuder på en pigg och fruktig doft med toner av mörka körsbär, eukalyptus, plommon och färska örter. Smaken är välbalanserad och saftigt fruktig med inslag av skogsbär, lakrits och väl avvägd skjuts örtighet. Som gjort för grill och argentinsk asado! Vinet passar nämligen till rätter som hamburgare, grillad fläskkarré med barbequesås eller andra kötträtter med grillyta och smakrika tillbehör. Det gör sig även ypperligt till grillens vegetariska alternativ. Servera gärna vinet lite svalare, vid cirka 16 °C.

Bakom den populära vinserien Cameleon står producenten Domaine Bosuquet. De är kända för sitt extraordinära hållbarhetsarbete och viner som visar upp ursprung och druvor i transparenta och moderna uttryck. Familjen Bousquet kommer ursprungligen från Carcassonne i södra Frankrike och har producerat vin i fyra generationer. År 1997 bestämde sig dock Jean Bousquet för att flytta till Argentina, efter att han några år tidigare varit på semester i Mendoza. Han var nämligen övertygad om att ekologisk odling var framtiden och att de optimala förutsättningarna för att odla hållbart fanns just i Tupungato i Valle de Uco.

Optimala förutsättningar enligt Jean Bousquet är mäktiga 1250 meter över havet. Här bjuds på både sol och svalt klimat, med naturlig bevattning från Andernas snösmältning. Bergsvindarna håller vinrankorna torra och friska, och en sandig, näringsfattig jordmån ger en mycket fördelaktig stress till vinrankan, som då producerar enastående druvkvalitet. Det verkar onekligen som att Jean var något på spåren: idag är Domaine Bousquet den största exportören av ekologiskt vin från Argentina. Alla deras drygt 300 hektar egna vingårdar är ekologiskt certifierade. Domaine Bousquets hållbarhetsarbete omfattar även stort fokus på social och etisk hållbarhet vilket har resulterat i flertalet certifieringar inom även dessa områden. År 2023 utsågs dessutom Domaine Bousquet till årets rödvinsproducent av IWSC (International Wine & Spirits Competition). De har också tagit emot priset som Ethical Company of the Year av Drinks Business.

Vi är otroligt glada över vårt samarbete med den här producenten, inte minst för deras imponerande hållbarhetsarbete. Vinerna är väldigt rena och välbalanserade. De förmedlar rakt igenom en känsla av natur, precis som ekologiska produkter ska vara.
Göran Klintberg

Göran Klintberg

Produktchef för argentinska viner på Spring Wine & Spirits

  • Doft
  • Stor, pigg och fruktig doft med toner av mörka körsbär, eukalyptus, plommon och färska örter.
  • Smak
  • Smaken är välbalanserad och saftigt fruktig med inslag av skogsbär, lakrits och väl avvägd skjuts örtighet.
  • Avslut
  • Lång och välbalanserad med livlig frukt.

Domaine Bousquet

Jean Bousquet har varit en pionjär inom hållbar vinodling i Argentina Domaine Bousquet är idag landets största exportör av ekologiskt vin och alla deras drygt 300 hektar egna vingårdar är ekologiskt certifierade. Domaine Bousquets hållbarhetsarbete omfattar även stort fokus på social och etisk hållbarhet vilket har resulterat i flertalet certifieringar inom även dessa områden. År 2023 utsågs Domaine Bousquet till årets rödvinsproducent av IWSC (International Wine & Spirits Competition). De har också tagit emot priset som Ethical Company of the Year av Drinks Business.

Läs mer om Domaine Bousquet Link icon