In English
  • Art.nr: 20089
  • Volym: 750 ml
  • Pris: 149 kr
  • Alk.halt: 13 %

Boschendal Chardonnay 1685

Nyhet! Nu lanseras sydafrikanska Boschendal 1685 Chardonnay i Systembolagets fasta sortiment. Precis som vinets namn antyder har den anrika producenten en historia som sträcker sig ända tillbaka till år 1685. Det här är en klassiskt välstrukturerad chardonnay med balanserad fatkaraktär och sval, uppfriskande fruktighet. Perfekt till höstens smakrika fiskrätter, vällagad kyckling eller kryddigare grönsaksrätter.

  • Doft
  • Uppfriskande och nyanserad doft av äpplen, gula plommon, grillad citron, rökig mineralitet, vanilj och inslag av fat.
  • Smak
  • Elegant och nyanserad smak av gröna äpplen, gul citrus, mineralitet och viss kryddighet från faten.
  • Avslut
  • Vinet har en lång och välbalanserad eftersmak.

Passar till

Dish icon

Fågel

Dish icon

Fisk

Dish icon

Fläsk

Dish icon

Grönsaker

Dish icon

Ost

Välbalanserad chardonnay på hyllan

Från och med den 2 september hittar du Boschendal 1685 Chardonnay i Systembolagets fasta sortiment. Vinet kommer från den anrika producenten Boschendal Estate, som grundades redan år 1865 i den sagolikt vackra natur som utmärker hjärtat av sydafrikanska Coastal Region. Deras viner utmärks av balans och fräschör och har en påtaglig inspiration av fransk elegans. Boschendal 1865 Chardonnay är gjort på utvalda chardonnaydruvor från svala, kustnära och väldränerade vingårdar i Cape Coast, framför allt distrikten Stellenbosch, Elgin och Cape Town. Mångfalden av olika chardonnaykloner inom de utvalda vingårdarna ger ger vinet komplexitet och karaktär. Elgin utmärks av friskhet och mineralitet medan Stellenbosch bidrar med smakrik och koncentrerad frukt. För att säkerställa optimal mognad handplockades alla druvor i olika omgångar.

Druvorna pressades varsamt i hela klasar innan musten kyldes ner för att få vila i två dygn. Jäsningen fick starta naturligt i ståltank, innan utvalda jäststammar adderades och jäsningen fick fortsätta i franska ekfat om 300 liter. Efter efter den malolaktiska jäsningen fick vinet vila i elva månader på sin jästfällning med regelbunden battonage. Årgång 2023 visar upp en intensiv och uppfriskande koncentration av smaker i utmärkt balans.

Resultatet är en klassiskt välstrukturerad chardonnay med balanserad fatkaraktär och sval, uppfriskande fruktighet. Boschendal 1685 Chardonnay passar perfekt till smakrika fiskrätter, vällagad kyckling, kryddigare grönsaksrätter, gräddiga svampanrättningar eller lagrad ost.

Boschendal 1685 Chardonnay är en klassiskt välstrukturerad chardonnay som visar upp en fantastiskt balans mellan vingårdarnas olika distrikt. Friskhet och mineralitet från Elgin och koncentrerad frukt från Stellenbosch.
Göran Klintberg

Göran Klintberg

Produktchef för sydafrikanska viner på Spring Wine & Spirits

Boschendal

Tidigare var Boschendal mest kända för sina sauvignon blanc- och chardonnayviner men numera är deras rosé och röda viner minst lika kända. De tillverkar även mycket uppskattat mousserande vin av typen Cap Classique, en klassificering för viner som görs enligt traditionella metoden.

Läs mer här Link icon