In English

Bodegas El Coto de Rioja – Moderna viner med respekt för traditionerna

Bodegas El Coto

Bodegas El Coto bildades så sent som 1970 i Rioja, Spaniens mest berömda vinområde som blivit känt för sina kvalitetsviner på den blåa druvan tempranillo. El Cotos första viner kom ut på marknaden 1975 och blev snabbt populära för sin matvänliga stil. 54 år senare är de inte bara ett av de största spanska vinhusen, utan även ett av de modernaste.

Klicka här för att köpa/beställa

El Cotos första viner kom ut på marknaden 1975 och blev snabbt populära för sin matvänliga stil. Idag är ett av de största spanska vinhusen och tilldelades år 2016 det prestigefulla priset ”Best Spanish Winery of the Year” av ISW (International Wine & Spirits Competition). ”Coto” betyder reservat och vinproducentens kännetecken är den välkända hjorten.

Rioja, uppkallad efter floden Oja, ligger i norra Spanien och tillhör den högsta spanska kvalitetsklassen DOCa – Denominación de Origen Calificada. Druvorna till El Cotos viner kommer från egna odlingar om 500 hektar samt från långtidskontrakterade odlare. El Cotos nuvarande vinmakarteam har verkat sedan 2010.

Sedan några år tillbaka äger de även det toppmoderna vineriet Carbonera, som är den högst belägna vingården i Rioja på hela 750-930 meter över havet.

Bodegas El Coto

EL COTO CRIANZA 2019 – KRYDDIG OCH SMAKRIK MED FATKARAKTÄR OCH TONER AV VANILJ OCH KAKAO

Nr 12670 | 99 kr | 13,5 % vol. | 750 ml | Sockerhalt <0,3 g/100ml

Sedan lanseringen 1996 har El Coto Crianza varit en självklar favorit i många svenska hem. El Coto Crianza 2019 är ett perfekt exempel på Bodegans filosofi, ett modernt vin med respekt för de gamla traditionerna. Smaken är mjuk och komplex med inslag av röda och mörka bär, kakao och vanilj. Den behagliga ekfatstonen är välutvecklad och balanserad. En självklar kompanjon till de flesta kötträtter, som robusta grytor, grillad kyckling, lammstek, charkuterier, entrecôte och även till välkryddade, inte alltför heta wokrätter.

COTO DE IMAZ RESERVA 2018 – KRAFTFULL OCH NYANSERAD MED INSLAG AV MÖRK FRUKT, VANILJ OCH KRYDDOR

Nr 2659 | 119 kr | 14 % vol. | 750 ml | <0,3 g/100ml

För Reserva-viner gäller att de lagrats i minst 36 månader, varav minst 12 månader i ekfat, som vår Coto de Imaz Reserva 2018. Tempranillo-druvorna, kommer till stor del från regionen Alta. En del av stockarna är cirka 40 år gamla, vilket ger mer koncentration åt vinet. Smaken är ganska fyllig, dock fortfarande ungdomlig och kraftfull med inslag av björnbär, plommon, vanilj och kryddor. En perfekt kompanjon till eleganta vilträtter, vitlöksspäckad lammstek, klassisk entrecôte och charkuterier.

EL COTO BLANCO 2022 – TORR, FRISK OCH FRUKTIG MED INSLAG AV HONUNGSMELON OCH CITRUS

Nr 2780 | 89 kr | 12 % vol. | 750 ml | Sockerhalt <0,3 g/100ml

Det görs även vita viner i Rioja, som vår fina El Coto Blanco 2022 med den spännande blenden av de vita druvorna viura, sauvignon blanc och verdejo. Druvorna till El Coto Blanco skördas på natten när det är svalare för att behålla aromen. Jäsningen äger rum på temperaturkontrollerade tankar och lagras därefter svalt på tank tills vinet buteljeras. Vinet är torrt, friskt och fruktigt med inslag av honumgsmelon och citrus. En självklar kompanjon till lätta fisk- och skaldjursrätter, en somrig sallad, gratinerad getost, eller som aperitif tillsammans med oliver och salta tilltugg.