In English

VIVE LA FRANCE! Ett urval av våra franska favoriter.

Vi hyllar landet som inte bara gav oss vår första Bernadotte, utan även en drös fantastiska viner. Vi går igenom landets sex största vinregioner med ett urval av våra franska favoriter.

BORDEAUX
Bordeaux är Frankrikes största AOC-vinregion (Appellation d’Origine Contrôlée). Det innebär i korthet att vinet ska komma från ett begränsat område och vara gjort på specifika tillåtna druvor typiska från just det området. Givetvis finns det en uppsjö andra regler knutna till en AOC som inte ens fransmännen själva förstår. Det som kan vara skoj att veta för en vanlig konsument är från vilken sida av Girondes flodmynning just ditt Bordeauxvin kommer ifrån. Du kanske har hört uttrycket ”vänstra stranden” respektive ”högra stranden”. Cabernet sauvignon-druvan ger styrka och kraft till vänstra stranden, medan merlot-druvan är herre på täppan på den högra stranden. Ett perfekt exempel är vår fina Château Grand Renom Bordeaux Supérieur som består av 85 % merlot. Ett fruktigt, elegant och medelfylligt vin med toner av blåbär, mörka körsbär och kakao. Perfekt till lammsteken eller en kalventrecôte med potatisgratäng. 

BOURGOGNE
I regionen görs vinerna huvudsakligen mellan och runt städerna Dijon och Lyon. Många förknippar Bourgogne med ett glas ”Chablis” i solnedgången. Chablis är ett mindre vindistrikt nordväst om Dijon som ingår i den större vinregionen Bourgogne. Vinerna görs uteslutande av druvan chardonnay. De är mycket friska, torra och med en väldigt behaglig syra. Ett perfekt exempel är L Chablis Domaine Laroche. Väl lämpad för en fräsch pasta vongole eller moules frites!  

ALSACE
Alsace ligger på gränsen mellan två länder. Den vackra regionen har alltid haft ett strategiskt läge och ofta växlat mellan att tillhöra Tyskland eller Frankrike. Därför har många av byarna och vinerna tyska namn. På etiketterna för regionens typiska vinflaskor, de sk. Alsace-flöjterna, anges druvsorternas namn, så det är lätt att hitta dem bland Systembolagets hyllor. 90 % av regionens produktion består av vita viner fördelade på åtta huvudsakliga druvsorter, om man inte räknar med de otaliga lokala varianterna. Rieslingdruvan är drottningen bland Vosges-kullarnas branta sluttningar. Den ger friska och fräscha viner med mycket smak, som vår fina La 4éme Tour Riesling. Elegant, finstämd och aptitretande med sin fruktiga smak med inslag av persika och aprikos. Perfekt till det asiatiska köket eller lyxiga skaldjur. 

RHÔNE
Rhôneviner odlas runt floden med samma namn, från staden Vienne i norr ner till staden Avignon i söder. Området brukar delas in i norra och södra Rhône på grund av den stora skillnaden i klimat, jordmån och druvsorter mellan delarna. Kvalitetsdistriktet framför andra i södra Rhône är Châteauneuf-du-Pape. Mytomspunnen och besjungen världen över av såväl vinsnobbar som vanligt hederligt folk. Namnet betyder ”påvens nya slott” och kommer av påvarnas sommarslott som låg här en gång i tiden. Clos de L’Oratoire des Papes är ett fylligt, balanserat och smakrikt vin med toner av mörka körsbär, chokladganache och kryddor. Eftersmaken är lång med mogna tanniner och rökiga toner. Det tackar vi den ljuvliga druvan grenache för. Det här är vinet för finmiddagarna. Gifter sig väl med både en maffig Tournedos Rosssini eller en delikat viltfågel.  

LOIRE
Floden Loire skär som en kniv rakt in i västra Frankrike. Utmed denna flod ligger detta vackra vindistrikt, som är Frankrikes mest vidsträckta. Här finns Vouvray, som är känd för sin produktion av vitt vin av druvsorten chenin blanc. Druvan ger torra och friska viner med mycket angenäma fruktsyror. Ett perfekt exempel är Clos de Nouys Vouvray Sec med toner av grapefrukt, mineral och med en behaglig fatkaraktär. Perfekt för rätter med krämiga såser, grillade grönsaker, charkuterier och medelstarka thailändska rätter. 

CHAMPAGNE
Vindistriktet Champagne ligger i norra Frankrike, med orterna Reims och Épernay som huvudorter för produktionen av dryckernas dryck. Endast mousserande vin från distriktet får lov att kallas Champagne. I övriga delar av landet heter vinerna, gjorda på den traditionella metoden (som förr i tiden hette champagnemetoden), Cremant. Om Champagne och dess viner har det skrivits 1000-tals artiklar och böcker, därför lämnar vi det därhän och koncentrerar oss på vår magnifika Philipponnat Royale Réserve Brut. Elegant, fräsch och frisk med lätt rostad doft och toner av citrusfrukter, mogna vinteräpplen och krusbär. Det har en elegant ”brioche” – det är vinspråk för den brödiga känslan av jäst och smör. Väldigt angenäm när det kombineras med vinets toner av gräddig smörkola. Det här är en elegant all-roundchampagne som aperitif, till lätta förrätter, klassiska löjromskanapéer och naturligtvis till ostron och skaldjur. Santé!