In English

Våra medarbetares favoriter: Göran Klintberg väljer dryck

Ni är många som frågar efter våra egna favoriter i sortimentet, och vi tänkte därför låta våra medarbetare välja ut sina egna dryckestips. Idag står Göran Klintberg för veckans dryckestips. Göran är produktchef vin för Argentina, Chile, Sydafrika och Portugal. Han har jobbat hos oss Spring Wine and Spirits sedan september 2018. Tidigare verksam 25 år inom restaurang och sju år som vininköpare på Systembolaget. Har även varit ordförande i sommelierföreningen och sitter idag i tidningen Decanters jury.

– Vad dricker du allra helst, Göran?

– Det finns fantastiska drycker i alla kategorier, men måste jag välja så föredrar jag komplexa röda viner.

Vi bad Göran att lista hans val när det kommer till husvin, dryck till paradrätt samt bästa dryck att ge bort i 50-årspresent.

husviner

Helt klart det bästa mousserande jag provat som kommer utanför Frankrike i den här prisklassen! Generös frukt, lätt brödighet och en läskande syra som lockar till påfyllning.

Alkoholhalt: 13 % vol.
Art.nr: 7889
Volym: 75 cl flaska
Pris 120 kr.

Legendarisk vinproducent från Victoria i Australien som producerar fantastiska viner sedan 1860, i en för ursprunget förbluffande stram och lagringstålig stil. Ljuvligt till skaldjur, men matchar fint även till lite kraftigare anrättningar av fisk och ljust kött.

Alkoholhalt: 12,5 % vol.
Art.nr: 6814
Volym: 75 cl flaska
Pris 89 kr.

För några år sedan började de argentinska vinmakarna inse att deras malbec inte behövde dränkas i ekfatstoner för att vara drickbar. Tvärtom så bjuder druvan en så inbjudande fräsch, körsbärsklingande frukt att det går alldeles utmärkt att låta den undgå ekfaten helt och hållet. Pure, är som namnet betingar, renheten personifierad. Servera den gärna lätt kyld, cirka 16 grader celsius, så framträder den härliga frukten ännu tydligare.

Alkoholhalt: 13,5 % vol.
Art.nr: 77535
Volym: 75 cl flaska
Pris 109 kr.

Vin till min paradrätt

Jag lagar mycket mat från världens alla hörn, men enkelheten i en grillad entrecôte med en klassisk tomatsallad (och en klick bearnaise om ni vill) är svårslagbar. Ett fullmatat rött vin gör sig bäst till det, men helst ett vin som erbjuder komplexitet i form av en något stram tanninstruktur och elegant svalkande syra. (Om priset avskräcker så finns en ”lillebror” för 199:-, Louis M Martini Sonoma Cabernet Sauvignon art nr 6533-01)

Alkoholhalt: 15 % vol.
Art.nr: 6723
Volym: 75 cl flaska
Pris 299 kr.

Dryck att ge bort i 50-årspresent

Få drycker är så tidlösa som Vintage Port, vilket är ett fortifierat rött vin från Douro i Portugal från en särskild årgång. Lagringspotentialen är enorm, men man brukar tidsbestämma till minst 50 år. Ska med andra ord öppnas på 50-åringens 100-årsdag…