In English

Plantation Xaymaca Special Dry – jamaicansk rom när den är som bäst

Plantation Xaymaca Special Dry är verkligen jamaicansk rom när den är som bäst. Tack vare potstilldestillering och dubbellagring är den ett skolboksexempel på jamaicansk stil och Plantations hantverksarbete. Den är komplex, smakrik och fantastisk att avnjuta bara som den är, men även perfekt i drinkar. Vi tipsar om vilka!

PLANTATION XAYMACA SPECIAL DRY
Smakrika Xaymaca (uttalas za-may-kuh’) är en fatlagrad rom från Jamaica och har sitt ursprung i två destillerier; det anrika 1700-talsdestilleriet Long Pond och Clarendon, som har den största potstillpannan i hela Karibien. De två destillerierna är kända för sin pikanta och kraftfulla karaktär, som är ursprungstypiskt för jamaicansk rom. Xaymaca är gjord på melass och destillerades på pot still (enkel panna), vilket också är typiskt för Jamaica. Efter destillering lagrades den först i tre år på bourbonfat och fick därefter sin slutlagring i ett år på Ferrands konjaksfat i Frankrike. För slutgiltig perfektion adderades slutligen en del 17-årig jamaicansk rom. Xaymaca har en esterhalt på hela 156 g/hl, vilket gör att den klassificeras som en så kallad Plummer i enlighet med det jamaicanska klassificeringssystemet. 

JAMAICANSK ROM
Rom brukar delas in i tre olika ursprungsstilar: brittisk, spansk och fransk stil. Som du kanske kan gissa är det här något som hänger kvar efter koloniseringen, när olika europeiska länder koloniserade olika västindiska öar. Jamaicansk rom räknas till den brittiska stilen, i likhet med exempelvis Barbados. Rom i brittisk stil görs på melass, får en längre jäsningstid och destilleras i potstill (enkelpanna), vilket brukar bidra till en smakrik och komplex karaktär. Den brittiska stilen karaktäriseras även av lagring på begagnade bourbonfat, vilket också bidrar till en djup och rik karaktär.

Rom i den brittiska stilen är oftare torrare än exempelvis spansk stil. Arommässigt brukar den brittiska domineras av kakao, torkad banan och citrus, det vill säga stramare toner än exempelvis arrak.

SMAKPROFIL
Xaymaca är en oerhört komplex och smakrik rom. Den är fantastisk att avnjuta bara som den är, men är även perfekt i en romdrink när man vill ha det lilla extra – eller snarare mycket extra.

Doften har komplexa och lätt rökiga toner med fruktiga och grönörtiga inslag. Det finns underbara undertoner av ugnsbakad vanilj, citrus, flamberad banan och ananas. Även smaken är mycket mångfacetterad; den är både torr och fruktig, med toner av mogna päron, grapefrukt och aprikos, samt brödiga inslag av mandel och stråk av kokosmjölk.

GULDMEDALJÖREN
Xaymaca Special Dry är en av de senare årens mest prisbelönta och omtalade romsorter. ”Hur bra kan en rom bli?” frågade sig exempelvis USAs ledande spritexpert Paul Pacula i Spirit Journal 2018. Xaymaca Special Dry har plockat hem guldmedaljer vid flera av världens största dryckestävlingar i både Asien, USA och Europa. Den har även hyllats i bland annat Wine Enthusiast, där den tilldelades hela 97 (av 100) poäng. I maj 2020 utsågs Plantation Xaymaca till vinnare i klassen mörk rom i tävlingen San Francisco World Spirits Competition. Det är en av de mest ansedda dryckestävlingarna i världen, där ledande expertis provar flera tusentals drycker i vad man kan säga är spritvärldens Champions League-final.

DRINKAR
Vår produktchef Hugo Simberg har bakgrund som bartender och har tagit fram sin bästa romrecept. Du hittar dem här.

Såhär svarar Hugo på frågan om varför han tror att rom bara tycks öka i popularitet:

– Rom är världens vanligaste spritsort, variationen gällande smakprofil, ursprung och användningsområde är (nästan) oändlig. Det är därför en tacksam sprit att nörda in sig på, det finns så otroligt mycket kvalitativ rom. Samtidigt är det också en tacksam sprit för nybörjaren, både som drinkbas eller att avnjuta som den är.

VÅR PRODUCENT
Vi är stolt importör av kvalitetsproducenten Plantation Rum som drivs av Alexandre Gabriel. Alexandre och hans tre märken Ferrand Cognac, Plantation och Citadelle har fått en oerhört aktad ställning i dryckesbranschen. Läs mer om Plantation här.


Våra romsorter från Plantation