In English

Pinot noir! Älskad världen över! 

Pinot noir är den mest älskade blåa druvan bland både vinnördar och vanliga konsumenter. Idag firar den sin egen välförtjänta dag! Vi stämmer in hyllningskören och presenterar en del av våra fina ”Pinos”.

Pinot noir är en blå och svårodlad druva som ligger bakom fantastiska rödviner från Bourgogne. Den är även viktig för champagne och andra mousserande viner. När den amerikanska filmen Sideways gjorde braksuccé blev druvan känd långt utanför vinnördarnas kretsar. Allt fler ville visa att de verkligen förstod vad som var så speciellt med ett glas pinot noir.

Druvan är riktigt kinkig. Dessutom muterar den väldigt lätt, vilket innebär att ett stort antal olika kloner existerar. Den kräver mycket uppmärksamhet och rätt förutsättningar för att inte resultera i sura och griniga viner. Rätt hanterad ger den dock några av de bästa vinerna i världen. Därför tycker vinodlare världen över att det är värt att kämpa och pyssla om denna juvel med tunt, skört skal för att få fram lätta, eleganta viner med doft av röda bär och komplexa, kryddiga toner.

Pinot noir finns inte bara i Bourgogne, den är även vanlig Oregon, Kalifornien, Chile och på Nya Zealand. I tysktalande länder kallas druvan spätburgunder och i Italien för pinot nero.

Vinerna passar alldeles utmärkt till charktallriken, en maffig bœuf bourguignon eller en finfin råbiff. Pinot noir är även en perfekt match till en grillad pulpo eller gös.

Nedan hittar du våra viner på pinot noir som finns tillgängliga på Systembolaget.

Våra pinot noir-viner på Systembolaget