Cognac är en klassisk spritsort från distriktet Cognac i västra Frankrike. Det är en brandy, vilket betyder destillerat vin som är lagrat på ekfat. Vi lär dig allt du vill veta om cognac!
VAD ÄR COGNAC?
Cognac, som även stavas konjak på svenska, är en av världens mest klassiska spritsorter. Den avnjuts framför allt som avec men är även populär i drinkar. Cognac är en brandy, vilket betyder destillerat vin, som är ursprungskyddad i likhet med annan brandy som armagnac och pisco. All cognac är alltså brandy, men all brandy är inte cognac. Eftersom den är ursprungskyddad måste den vara från just området Cognac i västra Frankrike men det finns även andra regler, som att den ska lagras en särskild tid på ekfat.
HISTORIEN BAKOM
Cognac är en brandy från distriktet Cognac, vilket gör att den även kan beskrivas som ett franskt brännvin. Vi måste dock även skicka ett stort tack till holländarna för den ädla dryck. Spritsorterns historia började nämligen när holländare som var bosatta i cognacsdistriktet började destillera vin till ”brandewijn” under 1500-talet. Tanken med destilleringen var att lösa problematiken med viner som exporterades och blev dåliga under långa transporter. När de kom i land skulle de sedan kunna blandas ut med vatten för att bli till ett lättare vin igen.
Det blev en stor kvalitetsförbättring under 1600-talet och efterfrågan på spritsorten ökade stort, inte minst när man upptäckte hur mycket högre kvalitet det var på druvorna från områdena Grande Champagne och Petite Champagne. Dessutom förädlades både tillverkningen i destilleriet och insikten om lagring på ekfat togs tillvara.
HUR GÖR MAN COGNAC?
Cognac är som sagt destillerat vin och druvorna som används är gröna. Den vanligaste sorten heter ugni blanc, men ibland används även sorter som folle blanche och colombard. Ugni blanc ger lätta och friska viner med relativt låg alkoholhalt (cirka 12 % vol.), vilket är önskvärt för destilleringen. Basvinet destilleras två gånger i en så kallas enkel panna, vilket koncentrerar smakerna och gör att alkoholen separeras från andra ämnen och alkoholhalten höjs (till högst 72 % vol.). Efter destilleringen lagras cognacen på ekfat, vilket rundar av smaken. Den får olika klassificering beroende på hur länge den lagras, men all cognac lagras i minst i minst två år. Innan buteljering späds spriten till önskvärd alkoholhalt (lägst 40 % vol.).
Några av de vanligaste klassificeringsbeteckningarna:
*** eller VS = lagrad i minst 2 år
VSOP, Resérve eller VO = lagrad i minst 4 år
Napoléon eller Exellence = lagrad i minst 6 år
XO, Extra, Or eller Hors dAge = lagrad i minst 10 år
TRENDER IDAG
Den har alltid varit en av de klassiska spritsorterna, men har inte riktigt haft en lika stor uppsving som exempelvis rom och gin den senaste tiden. Den börja dock öka i popularitet, inte minst i drinkar. Det stora intresset beror på flera faktorer: ett allt större intresse för drinkar, hantverkssprit och sprit med smak och ursprung.
DRINK ELLER SOM DEN ÄR?
Cognac är verkligen en fantastisk spritsort. Den passar att avnjuta både som den är eller i drink, tack vare dess komplexitet och fruktsötma. Det stämmer in på många faktorer som vi eftersöker just nu. Allt fler upptäcker hur kul det är med drinkar, inte minst i coronatider när många har börjat testa att experimentera med drinkar hemma. I och med ett större intresse för hantverket kring en bra drink väljer också fler sprit av högre kvalitet.
VÅR PRODUCENT
Vi är stolt importör av kvalitetsproducenten Ferrand Cognac, som drivs av Alexander Gabriel. Alexandre och hans tre märken Ferrand Cognac, Citadelle och Plantation Rum har fått en oerhört aktad ställning i dryckesbranschen. Ferrand ligger i Grand Champagne, vilket anses vara det bästa läget i cognacsdistriktet. Området är känt för sina kalk- och mineralrika jordmån. Läs mer om Ferrand här.