Grundaren av Fettercairn, Sir Alexander Ramsay, var en av markägarna i Highland, i nordöstra Skottland, som kämpade för att licensiera skotsk whiskydestillation. År 1824 var han en av de första som ansökte om licens och destilleriet Fettercairn öppnades i byn med samma namn.
1829 såldes Ramsays Fasque-egendom, som destilleribyggnaderna ligger på, till familjen Gladstone, vars mest kände son var den prominente William Gladstone – den brittiska premiärministern som återvaldes hela fyra gånger under slutet av 1800-talet. Till allas lycka var Gladstone vän till den skotska whiskyindustrin. Han avskaffade skatterna på malt och Angel’s Share, dessutom stiftade han en lag som tillät Scotch att säljas i glasflaskor för första gången.
I mitten av 1950-talet började whiskymakarna på Fettercairn att experimentera. De sökte olika sätt att skapa ett renare uttryck för sin sprit. En av upptäckterna var att hälla vatten på sina stills. Detta förfarande kylde kopparn och ökade kondensen inuti, så att endast de lättaste ångorna kunde stiga för uppsamling. De formade ett kopparrör runt toppen av sina stills för att ständigt kyla det med vatten – kylringen var född. Denna geniala och praktiska lösning är fortfarande unik i skotsk whiskytillverkning till denna dag.
2018 lanserade Fettercairn en ny range med Single Malts som går från 12 år och uppåt. Alla varianter börjar sin resa i använda amerikanska bourbonfat – som den lätta spriten gifter sig mycket bra med. Faten provas regelbundet för att avgöra när det är redo att buteljeras. I vissa fall ger man whiskyn en finish i ett annat fat – inte sällan i ett Pedro Ximénez-fat!