In English

Codorníu

År 1870 åkte den unge Josp Raventós till Champagne där han fick en idé som skulle förändra vintillverkningen i hemstaden.

Familjen Codorníu var sedan hundratals år tillbaka en vinproducerande familj i Katalonien. Den sista i familjen var María Ana, som år 1659 gifte sig med Miquel Raventós. En sentida ättling till Anna och Miquel, Josep, gav sig som ung man ut på en rundresa i Europa. När han kom till Champagne fick han en idé: att göra mousserande vin som i Champagne, fast hemma i Katalonien och med lokala druvor. Han avbröt rundresan, åkte hem och började göra mousserande vin.

År 1872 öppnade familjen Raventós den första flaskan cava, som det mousserande vinet numera kallas (ordet kommer från ordet ”cave”= källare). Vinföretaget fick namnet Codorníu och deras cava är idag den mest populära i Spanien. Cavan är framställd enligt den traditionella metoden. Codorníus kulturminnesmärkta vinkällare är byggd och ritad av en av Gaudís lärjungar och är idag ett populärt och välbesökt resemål.