Spaniens största hamnstad, Valencia, ligger på den soliga östkusten. Den omges av stora frukt- och grönsaksodlingar, samt Europas största risodlingar. Vinmässigt står Valencia för stora volymer av vin. I området finns stora producenter, som har högteknologiska anläggningar för modern vintillverkning, men också traditionella kooperativ. Drygt 70 procent av vinerna går på export, mest i bulk. Vinodlingarna ligger innanför frukt- och grönsaksbältena, fördelade på några delområden norr, nordväst samt sydväst om Valencia. Klimatet är huvudsakligen kontinentalt med heta, torra somrar och kalla vintrar. För rödviner används främst monastrell, men även garnacha, tempranillo och internationella druvor som cabernet sauvignon, merlot och syrah. De främsta vitvinsdruvorna är merceguera och macabeo, eller muscat de Alejandra för söta viner. För de viner som fatlagras anger lagstiftningen kortare tid än för något annat spanskt vinområde. Den högsta kvaliteten, Gran Reserva, behöver till exempel inte mer än nio månader på fat.