Ribera del Duero är ett distrikt i regionen Kastillien-León. Det är ett utpräglat rödvinsområde, med viner av hög kvalitet och status. Odlingarna ligger på sluttningarna vid Duerofloden. Klimatet är kontinentalt och tufft, med kalla vintrar och heta, torra somrar. Det medför att den dominerande sorten tinto fino får små druvor med tjockt skal och högt sockerinnehåll, vilka ger mörka, alkoholstarka, lagringståliga viner. Länge dominerade stora kooperativ som sålde roséviner på bulk, men under 1980-talet skedde en dramatisk omsvängning till satsning på kvalitetsviner. En nyckelroll i förändringarna hade Alejandro Fernandez som såg områdets kvalitetspotential. Förändringarna skedde både i kooperativen och hos mindre odlare, men många nya företag startades av nykomlingar med erfarenhet av vin från andra spanska vinområden. Även ärevördiga bodegan Vega Sicilia, som etablerades på 1800-talet, påverkade och påverkades av vinboomen. I vinorten Aranda del Duero finns kvar ett antal gamla underjordiska lagringskällare, men vanligast är numera supermoderna bodegor.