Minho i norra Portugal har ett svalt klimat med riklig nederbörd. Härifrån kommer vinho verdevinerna, DOC Vinho Verde. ”Verde” betyder grön, som i ung och grön, eftersom vinerna oftast sålts unga, med påtagligt frisk smak. Förr buteljerades vinerna innan den så kallade malolaktiska jäsningen var klar och det gjorde vinerna lätt kolsyrade. Numera föredrar man att tillsätta kolsyra vid buteljeringen. För export sötas de flesta vinerna upp, så att de upplevs som halvtorra. I hemlandet är vinerna bleka, torra och krispigt friska. Det görs också röda viner i Minho, även de med en påtaglig fräschör. De mest använda druvorna för vitt vin är alvarinho, trajadura, loureiro och arinto och för rött azal tinto, espadeiro och vinhao. Vinrankorna spaljeras i arbetskrävande pergolaform. De flesta vinerna är en blandning av flera druvor från odlingar i olika deldistrikt. Druvsortsangivelse förekommer, men då kombinerad med ordet Vinho Verde. Det finns även Vinho Verde rosé och mousserande Vinho Verde.