Dourofloden börjar som Duero i Spanien och mynnar ut i portugisiska hamnstaden Oporto. Den övre delen av Dourodalen, med heta somrar och terrasserade vinodlingar på branta sluttningar, är ursprunget för starkvinet portvin. Portvin är nästan alltid rött, med kortare eller längre lagring. Det skapades för den engelska marknaden av affärsmän i Oporto. De tog druvorna från egna gårdar i dalen, eller köpte druvor och vin från småodlare, och skapade varumärken, som existerar än i dag. Alla vinodlingar tillåtna för portvin bär ursprungsbeteckningen DOC Porto. Numera finns också vitt portvin och roséportvin. Under 1980-talet började bordsviner produceras i större skala, främst röda, men även fylliga, torra vitviner och har numera hög renommé. Douros bordsviner bär beteckningen DOC Douro. Ett 50-tal druvor är tillåtna, men bland de mest odlade för både rödvin och rött portvin finns tinta roriz, touriga nacional och touriga franca och för vitt portvin och vita bordsviner alvarino, loureiro och arinto.