In English

Lazio

Regionen runt Rom heter Lazio. Här odlas runt 200 olika druvsorter, men de gröna trebbiano och malvasia har de största arealerna. Det beror på att den kaliumrika jordmånen är särskilt lämpad för att ge vinerna de friska fruktsyror som efterfrågas i dag. De torra, friska vitvinerna utgör cirka 85 procent av regionens produktion. Est!Est!!Est, vin vars smak beskrevs som abbocato ( = halvsött), var en gång områdets mest kända vitvin internationellt. Numera är det lätta, friska torra vinet Frascati mest känt, före Colle Albani och Orvieto. Castelli Romani är i volym det största vitvinet. Mest odlade rödvinsdruvorna är sangiovese, montepulciano, cesanese och canaiolo, men det finns även internationella sorter som merlot, cabernet sauvignon och syrah. Röda Cesanese del Piglio är Lazios enda DOCG-vin. Det finns dock andra druvor som anses ha lika hög kvalitet, som rödvinet Velletri, gjort på bland annat sangiovese, merlot och montepulciano. Grovt räknat finns det ett trettiotal DOC-viner i regionen, både vita och röda, vilka utgör cirka 15 procent av Lazios totala produktion.