Regionen Friuli-Venezia Giulia går för de flesta under namnet Friuli och är mest känt för torra, aromatiska vitviner. Drygt 55 procent av arealen täcks av odlingar för vita viner, undantaget druvorna för prosecco. Området ligger längst upp i nordöst, där de Julianska Alperna bildar gränserna mot Österrike och Slovenien. Istället för storskalig produktion domineras regionen av småodlare med kvalitetsinriktning. Friuli är lite olikt övriga italienska vinregioner då det odlas en stor andel av internationella druvor här, även om det blir allt vanligare med en stolthet över det unika och lokala. De vanligaste druvorna är dock fortfarande sauvignon blanc, riesling och pinot bianco. Den mest odlade druvan är dock pinot grigio. Det görs också stora volymer prosecco (görs på druvan glera) och produktionen av torra mousserande viner av andra druvor ökar. De unika vitvinsdruvorna picolit och ramandola är bas för söta viner. Rödvinerna görs på druvor som merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc och pinot noir, men också av de lokala teroldego och marzemino. De bästa vinerna kommer från Colli Orientali del Friuli och Collio.