In English

Basilikata

Basilikata är minst sagt en bergig region; bara tre procent är slättland. Området har länge präglats av fattigdom, invånarna har ofta tvingats att emigrera utomlands eller till det rikare Norditalien. Efter andra världskriget gjordes dock investeringar i bland annat industrier och näringsliv.

Klimatet i Basilikata är generellt svalare än i andra regioner i södra Italien. Vinodlingarna finns främst i området Potenza, på sluttningarna till den utslocknade vulkanen Vulture ger eftertraktad vulkanisk jordmån.

De flesta vinerna är bordsvin, men allt fler får IGT-status. När det gäller IGT-vinerna experimenterar man med druvsorter, klimatzoner, lagringstekniker och stilar. Merparten av vinerna är röda och gjorda på druvan aglianico. Andra rödvinsdruvor är primitivo, sangiovese och montepulciano, som har visat sig ge strålande resultat. DOCG är Aglianico del Vulture, DOC Matera och Grottino. De vita vinerna är oftast blandviner av druvorna greco och malvasia. Både röda och vita viner säljs ofta med druvsorten angiven på etiketten.