In English

Abruzzo

Etrusker och greker förde vinodlingstraditionen till Abruzzo cirka 700-600 före Kristus. Förutsättningar för odling av druvor var och är fantastiska: vulkanisk jordmån, varmt klimat som samtidigt får tillräckligt med nederbörd och svalkande vindar från bergskedjan Apenninerna. Under ett antal år minskade befolkningen och vinodlingen sköttes som små arrendejordbruk. De senaste 40-50 åren har det dock skett en renässans; tack vare ansträngningar av kooperativ, främst i området Chieti. De flesta vinbönderna levererar sina druvor till kooperativen, som sedan producerar vinerna.

Abruzzo har länge dominerats av kooperativ. Regionens investeringar i teknik och utbildningar ofta varit för att tillfredsställa det stora behovet av bulkvin, en efterfrågan som framför allt kommer från marknader som Storbritannien, Tyskland, Skandinavien och Kanada. Det finns dock numera även enskilda kvalitetsproducenter som satsar allt mer på kvalitet och ursprung före kvantitet. Generellt är regionens röda viner fylliga och mjuka och de vita vinerna torra, fruktiga och behagliga. Den vanligaste druvan är den blå montepulciano (som står för 70 procent av odlingarna) följt av den gröna trebbiano.   

Våra viner från Abruzzo på Systembolaget