Maison Champy är det äldsta vinhuset i Bourgogne, grundat redan år 1720 i hjärtat av Beaune. Med över tre sekler av vinproduktion har de etablerat sig som en framstående producent av högkvalitativa viner från både Côte de Nuits och Côte de Beaune.
Maison Champy äger cirka 21 hektar vingårdar, varav de flesta är belägna i Côte de Beaune. Denna region i Frankrike är känd för att producera några av världens dyraste vita viner samt en liten andel av Bourgognes bästa röda viner. Maison Champy producera både vita och röda viner, där det mest prestigefyllda är deras Grand Cru. En appellation som verkligen satt Champy på kartan är deras viner från Pernand-Vergelesses. Vingården har en kalkrik lerblandad och järnrik jordmån, vilket ger vinerna en intensitet i frukten med en fin inramning av de mjuka tanninerna. Vinerna utmärks av en elegans och har en vacker rubinröd färg. Vingården Le Clos de Bully, belägen i just Pernand-Vergelesses, planterades redan år 1158 av munkarna från Maizières-klostret och är en av de äldsta vingårdarna i Bourgogne. 60 procent av vingården är idag ekologisk och jordbruket sker mycket varsamt för framhäva terroirens unika karaktär. Maison Champy började att gå över från konventionell till ekologisk odling redan år 2000, under ledning av chefsvinmakaren Dimitri Bazas. Sedan år 2006 har flera av deras vingårdar blivit certifierade ekologiska.
Champy-familjen etablerade sig i Bourgogne under tidigt 1700-tal, och den franska revolutionen hjälpte dem att expandera genom att köpa mer mark i Beaune. Inbördeskriget år 1779 möjliggjorde ytterligare expansion, och familjen kunde förvärva mer land för att plantera nya vingårdar. Under 1800-talet blomstrade Maison Champy genom att ge sitt stöd till vetenskapliga framsteg, särskilt genom samarbetet med Louis Pasteur. Tack vare deras framåttänkande inställning blev deras vinkällare platsen där processen för pastörisering uppfanns på 1860-talet. Även om pastörisering idag är starkt kopplad till mejeriindustrin, var det faktiskt vin som låg bakom uppfinningen!
Vid sekelskiftet 1800–1900 inspirerades företaget av Eiffeltornets uppförande i Paris och investerade i ingenjörskonst. År 1890 byggdes ett vineri, en jäsningskällare och en vinkällare i den banbrytande ”Eiffel-stilen”. Maison Champy började även att ställa ut sina viner vid internationella mässor och utställningar, vilket gav dem ett rykte som en av de bästa vinproducenterna i Bourgogne. Vid de världsutställningar som hölls i Paris år 1889 och 1900 belönades Maison Champy med guldmedaljer två år i rad.
Idag är Maison Champy fortfarande en betydande aktör i Côte de Beaune och exporterar sina prestigefyllda viner över hela världen. För besökare erbjuder Maison Champy en unik upplevelse i sin butik mittemot Hospices de Beaune, där man kan utforska tre århundraden av vinmakartradition och provsmaka några av deras mest framstående viner.
På den här webbplatsen förekommer det information om alkoholhaltiga drycker och du måste ha fyllt 20 år för att besöka den.