In English

Languedoc-Rousillon

Regionen Languedoc-Roussillon sträcker sig mellan Rhôneflodens mynningsdelta till katalanska gränsen nere i södra Frankrike. Klimatet här är idealiskt för vinodling. Odlingarna utgör drygt 35 procent av Frankrikes odlingar och cirka fyra procent av världens areal. Tre fjärdedelar av produktionen består av är rött vin. Cirka 25 procent av vinerna klasificeras som enkelt bordsvin, 50 procent som Vins du Pays och resten kommer från klassificerade AOC-områden. Några av de mest kända vindistrikten är Fitou, Minervois, Faugères och Collioure, alla för rött vin, mousserande vitvinet Limoux och söta starkvinet Banyuls. De mest odlade druvorna är carignan och cinsault, som används för rödvin och rosé. Mourvèdre, grenache och syrah får allt större arealer. För vitviner odlas druvor som picpoul, grenache blanc och bourbolenc. Utvecklingen i regionen går allt mer från volym mot kvalitet.