Champagne framställs i regionen Champagne i norra Frankrike, där vinerna får sina bubblor genom att ett stilla vin får en andra jäsning på flaska. Regionen har en kritrik jordmån och ett svalt klimat, vilket ger nästintill snipiga basviner med mycket hög syra och låg alkohol. Det är perfekt material för ett mousserande vin! Sju druvor är tillåtna men de vanligaste är chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Det finns fem delområden i Champagne: Montaigne de Reims, Vallée de la Marne och Côte des Blancs samt Côte de Sauzanne och Aube (Côte de Bar) lite längre söderut. Det finns 42 Premier Cru-byar och 17 grand cru-byar: Ambonnay, Avize, Ay, Beaumont-sur-Vesle, Bouzy, Chouilly, Cramant, Louvois, Mailly Champagne, Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Oiry, Puisieulx, Sillery, Tours-sur-Marne, Verzenay och Verzy.
Champagne framställs enligt den traditionella metoden, där stilla vin får en andra jäsning på flaska. Klimatet i Champagne är lika osäkert som hos oss uppe i Sverige. De flesta champagner är därför blandningar av vin från olika årgångar, för att få fram önskat resultat. Årgångslösa champagner klassificeras som non vintage. Årgångschampagne görs år med särskilt hög fruktkvalitet och har faktiskt blivit vanligare de senaste åren. Champagne som är gjord på druvor från en angiven vingård förekommer, men det är betydligt vanligare att blanda olika vingårdar. Roséchampagne kan göras på flera olika sätt. De vanligaste metoderna är saignee, vin gris, maceration eller att man helt enkelt blandar rött och vitt (vilket annars är förbjudet inom EU). Viner som är gjorda på enbart blå druvor men inte är rosé kallas för blanc de noir. Blanc de blancs är beteckningen för viner gjorda på enbart gröna druvor.