In English

South australia

South Australia är idag den största och viktigaste delstaten, med den största andelen av vinodlingarna (inte minst de äldsta) nästan 50 procent av hela Australiens vinproduktion samt de viktigaste producenterna. Odlingarna är koncentrerade till sydöstra delen. De stora volymerna kommer från de stora konstbevattnade odlingarna i Riverland och de nya vingårdarna i sydöst, runt Pathaway. De mest kända kvalitetsdistrikten är Barossa, Eden Valley, McLaren Vale och Adelaide Hills.

De första vinsticklingarna planterades strax norr om Adelaide runt år 1837. Här produceras idag vin från några av världens äldsta vinstockar (från 1860). Några av de mest berömda företagen drivs fortfarande, sex-sju generationer senare, av grundarfamiljen.

Barossa ligger i South Australia och är ett av Australiens mest kända distrikt, likaså ett av de äldsta. Klimatet är varmt och ypperligt för druvan som gjort Barossa känd: shiraz. Tidigare använde man ofta shirazdruvan i blends men i takt med hur kvaliteten ökat har det har blivit vanligare med endruvsviner. På 1980-talet fick Barossa ett uppsving tack vare vinodlarfamiljer som tog till vara på shirazdruvan och valde att göra det yttersta av dess fyllighet. Än idag är de blev kända för sina intensiva viner.  Regionen ligger helt klart i framkant med många välrenommerade producenter. 

Våra viner från South Australia på Systembolaget