Victoria har den mest dynamiska vinhistorien av alla Australiens delstater. Ett stort antal vingårdar etablerades i mitten av 1800-talet av vinkonsumerande invandrare, men sedan kom två världskrig och ekonomisk världsdepression. I början av 1950-talet fanns runt 20 vinföretag kvar; idag är de cirka 600. Regionen har det största antalet vinproducenter i Australien, men volymmässigt hamnar Victoria på tredje plats. Klimatet i nästan hälften av Victoria är svalare än australiensiskt genomsnitt och kan därför inte ge lika stora volymer som varmare områden, dessutom finns det fler småproducenter här.
Yarra är känt för chardonnay och pinot noir medan Rutherglen gjort sig ett namn för sina fatlagrade starkviner av muskatdruvan. I Centrala Victorias Goulburn Valley har shiraz, cabernet sauvignon och marsanne odlats kontinuerligt sedan 1860. Från Western Victoria kommer bland annat rhôneliknande shirazviner. De flesta företagen är små till medelstora, och flera kultviner kommer härifrån. Uppe i nordöst, på gränsen till New South Wales Riverland, finns dock även ett par av Australiens allra största vinanläggningar.