In English

Jura Whisky

Jura är en liten ö i den skotska ögruppen Hebriderna, lika vacker som avlägsen. Ön har ett mikroklimat som lämpar sig väl för whiskytillverkning. Jura är mer än en whisky, det är en del av öns historia, skapad av människor med sann passion för whiskytillverkning.

Destilleriet grundades redan 1810 men förföll under världskrigen i takt med att ön avfolkades. Destilleriet fick nytt liv 1963 när markägarna engagerade master blender Charles MacKinlay och destilleridesignern William Delme-Evans. Jobben och samhällets stolthet ökade i takt med att destilleriet växte.

Whiskyhuset Juras hantverksarbete utmärks av destillering i exceptionellt höga pannor och för det är de idag mångfaldigt prisbelönta. Deras whiskystil är karaktäristiskt len i stilen, med balanserat rökiga undertoner, som kommer från 5 procent ”peated” (vilket betyder rökig) och 95 procent ”unpeated” (vilket betydre orökig). De har även utvecklat ett nytt fat- och lagringsprogram där whiskyn spenderar olika lång tid på till exempel bourbonfat och sedan förfinas i ytterligare ett fat beroende på den karaktär master blendern är ute efter. på varje flaska finns information om hur just den whiskyn har lagrats.

Våra drycker från Jura på Systembolaget