In English

Jura Whisky

Jura är en liten ö i den skotska ögruppen Hebriderna, lika vacker som avlägsen. Ön har ett mikroklimat som lämpar sig väl för whiskytillverkning. Jura är mer än en whisky, det är en del av öns historia, skapad av människor med sann passion för whiskytillverkning.

Destilleriet grundades redan 1810 men förföll under världskrigen i takt med att ön avfolkades. Destilleriet fick nytt liv 1963 när markägarna engagerade master blender Charles MacKinlay och destilleridesignern William Delme-Evans. Jobben och samhällets stolthet ökade i takt med att destilleriet växte.

Våra drycker från Jura på Systembolaget

Karaktären i dagens JURA är annorlunda än tidigare. Idag satsar de på en “house style” som innebär 5% peated och 95% unpeated, för att få de där subtila tonerna av rökighet i den balanserade avslutningen. De har även utvecklat ett nytt cask och åldersprogram där whiskyn spenderar olika lång tid på t.ex ett bourbonfat och sedan förfinas i ytterligare ett fat beroende på karaktären master blendern är ute efter. Allt presenteras i den unika flaskan som verkligen reflekterar att öborna på JURA gör saker på sitt eget sätt.