In English
irland

IRLAND

I USA heter motsvarigheten till irländsk whiskey bourbon eller whiskey (rye whiskey, corn whiskey) i Kanada whisky. Och i grannlandet Skottland stavar man dryckens namn whisky. Här på Irland talar vi om whiskey. Med y på slutet!

LIVETS vatten

Oavsett stavning är det fråga om sprit, till merparten baserad på mältad säd och lagrad före blandning. Ordet whisky/whiskey kommer från det gaeliska uisge beatha (uttal oi´skibah). Det betyder livets vatten, precis som det franska eau-de-vie och det nordiska akvavit (aqua vitae).

SÅ HÄR GÖR MAN irländsk whiskey

Den irländska whiskeyn görs på en blandning av mältad och omältad säd, i allmänhet i proportionerna 40/60. Malten torkas inte över torvrök, som i Skottland, utan i slutna ugnar som värms med stenkol eller annat. Därför saknar den irländska whiskey rökighet. Man destillerar merparten av spriten i kolonnapparat (grain whiskey), oftast tre gånger, för att få fram en neutralare sprit. Fortfarande görs en del (maltwhiskey) i de klassiska kopparpannorna. Råvarorna för grain whiskey är oftast majs och vete, med en mindre del kornmalt.

De unga destillaten lagras på fat eller i tank och blandas så småningom till den färdiga whiskeyn. Lagringstiden måste vara minst 3 år.

Drygt 90 % av all irländsk whiskey är blended whiskey, dvs destillat av olika ålder och stil. Man söker skapa en whiskey, som passar både att dricka ren och som ingrediens för drinkar. Några stora företag dominerar den irländska whiskeyindustrin.