In English

Ugnsstekt Påsklax Med Äggkroketter, Spenat, Sparris & Potatisstomp Med Riven, Extralagrad Prästost

Vintips: Boschendal 1685 Chardonnay

Paskla Oudekaap

Ingredienser


För 4 personer

  • 700 gr laxfilé med skinnet kvar, delad i 4 delar
  • 4 löskokta ägg
  • 1 ägg uppvispat med salt och peppar
  • 1 dl mjöl
  • 2 dl pancobröd eller ströbröd
  • 1 l olja för fritering
  • 150 gr färsk spenat
  • 300 gr grön sparris
  • 400 gr skalad mandelpotatis
  • 2 dl grädde, uppvärmd
  • 2 msk smör, rumstempererat + litet smör till förvällningen
  • 1 dl riven, extralagrad prästost
Gör Så Här

Koka upp vatten och koka äggen i cirka 5 minuter (ska vara löskokta). Skala äggen. Rulla dem försiktigt i det uppvispade ägget och sedan i mjöl och ströbröd alt panco. Värm upp oljan till 180 C i en kastrull med höga kanter. Fritera äggen tills de är krispiga utanpå och ta sedan upp dem.

Koka potatisen mjuk i saltat vatten. OBS! Mandelpotatis kan snabbt bli sönderkokt – kolla under kokningen! Stompa den sedan (med potatisstomp eller annat lämpligt verktyg) med grädden, smöret och den rivna osten. Salta och peppra och rör försiktig om. Halstra laxbitarna i litet olja i het stekpanna så att skinnet blir krispigt, men laxköttet fortfarande krämigt i mitten.

Koka spenaten i litet vatten och smör. Häll av kokspadet.  Fräs hastigt upp (förväll) sparrisen i litet vatten, salt och smör.

Dela de friterade äggen mitt itu.

Lägg till sist upp på tallrik lax, potatis, friterat ägg, spenat och grön spenat.

Vintips: