In English

Krispiga Tostadas Med Räkor Och Fisk

Vintips: Cono Sur Organic Chardonnay

Krispiga Tostadas Med Räkor Och Fisk

Ingredienser
  • 200 g Vannameiräkor (ASC-märkta)
  • 250-300 g ryggfilé av torsk (skuren i rätt stora bitar)

Rub

  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk (sött) paprikapulver
  • ½ tsk vitlökspulver
  • ½ tsk fänkålsfrön (mortla grovt)
  • ½ tsk spiskumminfrön (mortla grovt)
  • ½ tsk farinsocker
  • ½ tsk salt
  • Neutral olja till woken, t ex rapsolja

Tostadas

  • Små majstortillas 
  • Rapsolja

Persikosalsa

  • 2 persikor
  • 1 skiva honungsmelon
  • ½ mango
  • ½ kruka färsk koriander
  • 1 liten rödlök
  • 2 msk färskpressad limejuice
  • 3 nypor chiliflingor
  • ½ tsk salt

Chipotle- och limekräm

  • ½ dl majonnäs
  • ½ dl naturell yoghurt
  • ½ tsk chipotlepaste
  • Skal av ½ lime
  • 1 vitlöksklyfta (pressad)

Guacamole – enkel variant

  • 2 avocado
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk färskpressad limejuice
  • Salt & peppar
Gör Så Här

Vannameiräkor och fisk med smakrik rub
Blanda ihop ingredienserna till rub. Vänd och gnugga in blandningen med fisken och räkor. Hetta upp lite olja i en wokpanna och woka några minuter på varje sida. Fisken ska skiva sig och räkorna vara rosa. 

Tostadas
Häll tillräckligt med olja i en liten panna eller kastrull så det täcker botten och någon centimeter upp så att tortillan inte nuddar botten. Hetta upp oljan så det blir nästintill rykande hett. Lägg i tortillas en och en eller några åt gången beroende på hur stor pannan är. Låt dem fräsa runt ca 1-2 minuter på varje sida tills de är gyllenbruna och krispiga. Lyft ur med tång och lägg på hushållspapper så överflödig olja rinner av. 


Ps. Jag hittade inga små tortillas så jag fick ta stora och stansa ut med en större rundel. Företrädesvis: Köp färdiga majstortillas, eftersom de hemlagade är väldigt svåra att få tillräckligt tunna för tostadas. Du kan även använda små vetetortillas, pensla på olja och steka krispiga i ugnen. 

Persikosalsa
Hacka persikor, melon, mango i mindre kuber. Hacka koriander och rödlök smått. Pressa över limejuice och tillsätt salt. Rör om och ställ i kylen. 

Chipotle- och limekräm
Blanda ihop allt och ställ i kylen ett tag så att smakerna utvecklas.

Guacamole– enkel variant
Blanda till guacamolen genom att mosa avocadon. Pressa ner vitlöksklyftor och färskpressad limejuice. Salta och peppra efter smak. Ställ i kylen medan du gör resten.

Övrigt 
Rödkål
Limeklyftor


Servering
Lägg inte på fyllningen förrän precis då det ska serveras eftersom tostadan annars förlorar sin krispighet. Eller låt gästerna själva ‘bygga’ sin egen tostada. Bred på lite guacamole på varje tostada. Strössla över tunt strimlad rödkål. Lägg på fruktsalsan och ovanpå räkor och fisk. Toppa generöst med chipotlekrämen. 

Vintips:

Kock: Linda Wittek Råberg

Drinkar på Plantation Pineapple Alla drinkar
Alla drinkar