In English

X Marks The Spot – Stolt ursprung i The Grape Collectives nya Pinot Noir

X Marks The Spot

X Marks the Spot Pinot Noir, med sin klimatsmartare förpackning, hittar du i Systembolagets fasta sortiment. Vinet är ytterligare en sköning från The Grape Collective som bygger på okonstlade samarbeten med vinproducenter runt om i världen. TGCs filosofi är att vin ska vara gott, enkelt och ärligt. I detta samarbete finns inga näsor i luften, bara i glasen! Denna gång hittar vi en pigg, fruktig och ståltankjäst australiensisk rödpangare på pinot noir. G’day mate!

Nr 2432 | 121 kr + 1 kr pant | 13 % vol. | 750 ml | Sockerhalt 0,2 g/100ml

Klicka här för att köpa/beställa

X Marks the Spot Pinot Noir ingår i en serie från The Grape Collective. Tillsammans med utvalda producenter tar de fram viner som är goda, enkla och ärliga. Det här vinet är en hyllning till Victoria-regionen i Australien och som namnet antyder märker x:et på flaskan ut dess ursprung. Smaklökarna som tagit fram X marks the Spot Pinot Noir tillhör Gary Williams och hans vinmakare på McPherson Wines.

Detta är ett lättare rött vin med en pigg och bärig doft med druvtypiska toner av röda och mörka bär. Det har en ungdomlig och fruktig stil med smak av röda och mörka bär, viol och inslag av lakrits.

Vinet är en pigg, och matvänlig pinot noir i fruktdriven och lättklunkad stil. Det passar utmärkt till lättare kött- och fågelanrättningar och är superkompis till chark och osbrickan. En och annan vegorätt slinker nog ner med detta vin, svamprisotto någon? Passar även som sommar-apertitif, servera det då lätt kylt, gärna med en isbit!

Pinot noir-druvorna skördades nattetid för att bevara fräschör och arom. Druvorna har krossats varsamt och har sedan jäst på ståltank samt genomgått en naturlig malolaktisk fermentering (fancy vinspråk för den komplicerade processen där enzymer frigörs för att runda av och mjuka upp ett vin). Slutlig blending och filtering skedde innan det färdiga vinet fick vila en tid på ståltank.

Vinet är buteljerat på en klimatsmartare PET-flaska. Den är tålig och kan lätt pantas i handelns vanliga returstationer. En PET-flaska innebär cirka 60 % lägre klimatpåverkan* jämfört med en motsvarande vinflaska i glas, när faktorer som förpackningsmaterial, produktion, re-cycling och transport av material vägts samman.

*Update of wine packaging LCA Final report 2018, Alko Oy, Gala Consulting Oy.