In English

X Marks The Spot – Stolt ursprung i The Grape Collectives nya Pinot Noir

X Marks The Spot

X Marks the Spot Pinot Noir, med sin klimatsmarta förpackning, lanseras den 1 juni i Systembolagets fasta sortiment. Vinet är ytterligare en lansering från The Grape Collective, ett varumärke från Spring Wine and Spirits som fokuserar på okonstlade samarbeten med vinproducenter runt om i världen. Deras filosofi är att vin ska vara gott, enkelt och ärligt. I detta samarbete finns inga näsor i luften, bara i glasen, där vi denna gång hittar en pigg och bärig doft med druvtypiska toner av röda och mörka bär.

Nr 2432 | 119 kr + 1 kr pant | 13 % vol. | 750 ml | Sockerhalt 0,2 g/100ml

Klicka här för att beställa

X Marks the Spot Pinot Noir ingår i en serie från varumärket The Grape Collective från Spring Wine & Spirits, där de tillsammans med utvalda producenter tar fram viner som är goda, enkla och ärliga. Det här vinet är en hyllning till Victoria-regionen i Australien och som namnet antyder märker x:et på flaskan ut dess ursprung.

Detta är ett lättare rött vin med en pigg och bärig doft med druvtypiska toner av röda och mörka bär. Det har en ungdomlig och fruktig stil med smak av röda och mörka bär, viol och inslag av lakrits. Toner av örter och kryddor ger ett angenämt och balanserat avslut.

Vinet är en pigg, och matvänlig pinot noir i fruktdriven och lättklunkad stil. Det passar utmärkt till vegetariska rätter som svamppasta och risotto, lättare kött- och fågelanrättningar samt till charkuterier, ost och småplock.

Pinot noir-druvorna som innehar huvudrollen i detta vin är skördades nattetid för att bevara fräschör och arom. Druvorna har krossats varsamt och har sedan jäst på ståltank samt genomgått en naturlig malolaktisk fermentering. Slutlig blending och filtering skedde innan det färdiga vinet fick vila en tid på ståltank.

Vinet är buteljerat på en klimatsmart PET-flaska. Den är tålig, lätt att bära och kan pantas i handelns vanliga returstationer. En PET-flaska innebär cirka 60 % lägre klimatpåverkan* jämfört med en motsvarande vinflaska i glas, när faktorer som förpackningsmaterial, produktion, re-cycling och transport av material vägts samman.

*Update of wine packaging LCA Final report 2018, Alko Oy, Gala Consulting Oy.