In English

Tillfälligt släpp av Wohlmuth Ried Steinriegl Sauvignon Blanc

Äntligen får svenska vinentusiaster bekanta sig med en av Österrikes mest anrika producenter: Weingut Wohlmut! Det finns endast 600 flaskor av lagringsdugliga Wohlmuth Ried Steinriegl Sauvignon Blanc i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Alk.halt: 13% vol. | Art.nr: 90448 | Volym: 750 ml | Pris 199 kr

Klicka här för att köpa/beställa

Wohlmuths viner har inte släppts till svenska privatkonsumenter innan hösten 2021, men har länge varit uppskattade på restaurang och listats på världens stjärnkrogar. Weingut Wohlmuth ligger i byn Kitzeck im Sausal i Südsteiermark, som kan stoltsera med magisk skifferjord och regionens högst belägna vingårdar. Här har familjen Wohlmuth varit vinodlare sedan år 1803 och blivit särskilt erkända för sina vita viner. Ried Steinriegl anses vara en av Steiermarks bästa vingårdar. Den vetter mot söder och sydväst, ligger på 400–540 meters höjd och är särdeles brant med en lutning från 40 procent och upp till 78 procent. Weingut Wohlmuth jäser sina viner på druvornas naturliga jäst, undviker alla former av tillsatser och filtrerar vinerna oerhört försiktigt. Resultatet är viner som utmärks av ren elegans och fantastisk lagringspotential.


Druvorna till Wohlmuth Ried Steinriegl Sauvignon Blanc 2019 skördades för hand i slutet på oktober, när de uppnått maximal mognad. Efter kort macerering fick de en mycket försiktig och långsam pressning. Vinet jäste spontant och långsamt på sin naturliga jäst i ett-två år gamla franska ekfat om 500 liter samt 2000–3000 liter stora ekfat av österrikiskt ursprung (tre-tio år gamla). Vinet fick sedan ligga på fat i kontakt med jästfällning i elva månader. Resultatet är ett vin med inbjudande och aromatisk doft av citrusfrukt, stenig mineral och vita blommor. Smaken är torr, lång och nyanserad med en utmärkande syra och toner av färska örter, grapefrukt, lime, nässlor och mineral. Serveras med fördel till eleganta fisk- och skaldjursrätter (gärna med citrondominerade tillbehör), getost och smakrika vegetariska rätter som risotto och fyllda paprikor. Det här är ett särdeles långlivat vitvin som du kan vänta på tills det är dags för pensionen.


Wohlmuth Ried Steinriegl Sauvignon Blanc 2019 har fått 98/100 poäng i Wine Enthusiast och 94/100 poäng i vintidningen Falstaff 2020/21.


Wohlmuts vingårdar omfattar 60 hektar och bär fram till och med årgång 2018 den tyska hållbarhetscertifieringen Fair N’ Green. Från och med årgång 2019 är de dock certifierade med den striktare hållbarhetscertifieringen Nachhaltig Austria. Weingut Wohlmuth ingår sedan 2018 i STK (Steirische Terroir und Klassik Weingüter). STK är en gruppering av tolv vinproducenter från Steiermark som har åtagit sig en regionspecifik vinkultur där ledorden stavas enastående kvalitet. STK-sigillet är ett skyddat varumärke och garanterar viner av högsta kvalitet från Steiermarks bästa vingårdslägen. Gruppen har valt att följa striktare regler än appellationens regler när det gäller avkastning, lanseringsdatum, skörd samt hållbarpraxis i vingårdarna. Ried Steinriegl har sigillet 1 STK, för Premier Cru eller Erste Lage.