In English

Valiano Chianti Classico DOCG 2020 – Prisbelönt Toskanare i tillfälligt sortiment

Valiano Chianti Classico

Valiano Chianti Classico DOCG 2020 lanseras den 25 augusti i Systembolagets tillfälliga sortiment. Vinet har tilldelats tre bicchieri, dvs högsta betyg i den prestigefulla italienska mat- och vintidningen Gambero Rosso. Utmärkelsen är det finaste betyget man kan få om man är ett italienskt vin. I glaset möts man av typiska chianti-aromer med uppfriskande körsbärsnoter. Smaken är pigg, ren och elegant med en krispig fruktighet. Den som är ute efter en klassisk chianti är hemma med denna pärla som är både ekologisk och Equalitas certifierad.

Nr 92565 | 159 kr | 14 % vol. | 750 ml | Sockerhalt <0,3 g/100ml

Klicka här för att köpa/beställa

Den 25 augusti släpps 16 800 buteljer av den prisbelönta Valiano Chianti Classico DOCG 2020 i tillfälligt sortiment. Vinet görs på 95 % sangiovese och 5 % merlot från kalkrika och steniga jordmåner vilket ger vinet en fin mineralitet. Druvorna skördas för hand i början av oktober och pressas försiktigt efter avstjälkning innan de får jäsa med skalen i ca 10 dagar. När vinet har jäst klart genomgår det en malolaktisk jäsning och dras sedan om till stora ekfat för tre månaders lagring innan slutlig buteljering.

Vingården Valiano ligger i hjärtat av Chianti och tillhör DOGC regionen Chianti Classico. Gården består av 230 ha mark som ligger magiskt placerat bland Toscanas kullar i Castelnuovo Berardenga. 70 ha av gården består av vinrankor där den största delen utgörs av sangiovese. Det odlas även cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och chardonnay. Den relativt leriga jordmånen blandat med sten ger viner i toppklass och gården har vunnit flera utmärkelser för sina erkänt högkvalitativa viner. Deras single vineyard Poggio Teo Chianti Classico 2010 serverades bland annat på Nobelmiddagen 2016, en kvalitetsstämpel om något. Gårdens filosofi är “ett vin, ett terroir” vilket innebär att de lägger stor vikt på att tillvarata de klassiska uttrycken i både druva och terroir. Naturen styr framför strikta scheman för att druvorna ska utvecklas till sin fulla potential.

Valiano Chianti Classico DOCG 2020 har tilldelats ”tre bicchieri” av Gambero Rosso. Deras provningsgrupper belönar framstående vinproducenter i Italien och är en oerhört viktig referenspunkt för vinindustrin. ”Tre bicchieri” översätts till ”tre glas” på svenska, vilket är den högsta utmärkelsen för de absolut bästa vinerna i Italien.

Att ett vin i den här prisklassen får ett så högt betyg är ytterst ovanligt, och kanske är det den klassiska Chianti-karaktären som gett vinet sitt fina betyg. Doften är karakteristiskt Chianti-pigg med uppfriskande körsbärstoner och tydliga inslag av färska örter, tomat, och mineral. Smaken är också klassisk med en ren sangioveseprofil.

Det är ett medelfylligt vin med eleganta och välintegrerade tanniner och en viss ekfatskaraktär. En krispig struktur med en pigg fruktighet och fin syra avslutas i en bra längd.

Det här vinet är ett utmärkt allroundvin som passar till det mesta från det italienska köket, såsom chark, tomatbaserade pastarätter, självklart till pizza, cacio e pepe, carbonara, kalv, fläsk, grillade grönsaker eller örtiga marinader med vitlök. Vinet går utmärkt att lagra något år men passar också att avnjuta direkt, gärna något kyld.