In English

Två exklusiva släpp från Champagnehuset Philipponnat i tillfälligt sortiment

Philipponnat dubbel exklusiva släpp

Den 20 april görs två mycket exklusiva släpp från Philipponnat i Systembolagets tillfälliga sortiment. Philipponnats flaggskeppsvin, den ikoniska Clos des Goisses Extra Brut 2013 släpps i en upplaga om endast 90 buteljer. Art.nr: 90348, 2499 kr. Den lanseras tillsammans med den 20-åriga hårt allokerade prestigechampagnen Philipponnat Cuvée 1522 Grand Cru LV Extra Brut 2003, som i sin tur lanseras i en upplaga om endast 60 buteljer. Art.nr: 90065, 1750 kr.

Philipponnat Clos des Goisses Extra Brut 2013
Legendariska Clos des Goisses, som funnits sedan 1600-talet, är en muromgärdad vingård på 5,83 hektar med kalkrik jordmån. Den anses vara Champagnes bästa sluttning och har en sydlig exponering som gör den i genomsnitt 1,5 grad varmare än övriga regionen. Den unika kombinationen av sval jordmån och varm exponering ger de perfekta förutsättningarna för att visa det unika i varje årgång och därför produceras Clos des Goisses varje år till skillnad från många andra champagnehus som enbart gör sina prestigecuvéer särskilda år.

Vinet är gjort på 85 procent pinot noir och 15 procent chardonnay varav ca 50 procent har vinifierats på ekfat. Skörden 2013 gav ett elegant vin med en underbart nyanserad, fruktig och mineraldriven doft med toner av citrus, stenfrukt, sommarbär, pâtisserie och nötter. Smaken är komplex, djup, aromatisk, knastertorr och frisk med en fantastiskt krämig struktur. Det finns aromer av mogen citron, äpple, aprikos, grapefrukt, päron, kex, mandelmassa, rostade hasselnötter, hallonsorbet och en hint av ingefära. Avslutningen är lång, livlig och intensiv med Clos des Goisses klassiska profil av spikrak mineralitet och generösa kraft. Vinet säljs i individuell trälåda och lämpar sig för lagring i flera år. Det här är ett komplext vin som passar allra bäst till smakrika fisk- och skaldjursrätter men även till eleganta kötträtter.

Nr: 90348 | 2499 kr | 13 % vol. | Sockerhalt: 4,25 g/l | 750 ml | TSE

Philipponnat Cuvée 1522 Grand Cru LV Extra Brut 2003
Den mycket hårt allokerade prestigechampagnen Philipponnat Cuvée 1522 Grand Cru LV Extra Brut släpps nu för tredje gången någonsin, denna gång med årgång 2003. Familjen Philipponnat har bott i Champagne i många hundra år, men räknar år 1522 som en milstolpe då Apvril le Philipponnat registrerades som ägare av vingårdar i byn Aÿ. Detta viktiga år har därför fått namnge denna cuvée. De två bokstäverna L.V. står för Long Vieillisement (long ageing), vilket betyder att vinet har lagrats ovanligt länge på sin jästfällning, närmare bestämt 18 år innan degorgeringen.

Vinet är gjort på 60 procent pinot noir och 40 procent chardonnay och skörden 2003 resulterade i ett vin med fantastiska doftaromer av valnötter, persika, päron, färska bakverk och en blixtrande mineralitet med inslag av citrus. Smaken är knastertorr, koncentrerad, komplex med markerad fräschör och elegans. Här finns både djup, muskulös struktur och fyllighet. De kryddiga och nästan peppriga toner som anses typiska för Aÿs terroir vävs samman med förföriska aromer av fruktkompott, brioche och mogen citron. Detta komplexa vin passar till smakrika fiskrätter men även till fågel som fasan och anka eller till rött kött som rådjur, gärna ackompanjerat med tryffel. Vinet säljs i en individuell trälåda och lämpar sig för lagring i minst 10 år.

Nr: 90065 | 1750 kr | 12 % vol. | Sockerhalt 4,5 g/l | 750 ml | TSE