Nyhet! Nu lanseras Trapiche Tesoro Chardonnay i Systembolagets fasta sortiment. Argentinska Trapiche är mästare på att visa upp chardonnaydruvans kvalitet när den odlas på hög höjd i Mendoza. Den här gången har de gjort ett smakrikt vitt vin med härligt rostad fatkaraktär och toner av tropisk frukt. Perfekt kompanjon till höstens kyckling, fisk- och skaldjursrätter, gärna med grillad yta.
Fågel
Fisk
Grönsaker
Ost
Skaldjur
Ansedda Trapiche har återkommande exklusiva lanseringar i Systembolagets tillfälliga sortiment men nu lanserar de även en nyhet i Systembolagets fasta sortiment. Smakrika Trapiche Tesoro Chardonnay finns på Systembolagets hyllor från och med 2 september. Trapiche grundades i Mendoza av Tiburcio Benegas redan år 1883 och är idag en landets mest kända vinproducenter. Tiburcios son Pedro var en av de argentinska vinmakare som i början av 1900-talet åkte till Europa för att fördjupa sin kunskap. De lärdomar han tog med sig hem till Mendoza lyfte Trapiche till positionen som en av de ledande producenterna i Argentina, vilken de har kvar än idag.
Trapiche arbetar oerhört kvalitativt i vingård och vineri och och många svenskar är framför allt välbekanta med deras ansedda rödviner på druvan malbec. För sina vita viner på chardonnay väljer de noggrant vingårdar utifrån kalkrik jordmån. I vineriet har de olika ekfatshantering beroende på vin och till Tesoro har de valt tydligt rostade ekfat.
Trapiche Tesoro Chardonnay är en utsökt kompanjon till kyckling, fisk- och skaldjursrätter, gärna med grillad yta och fetare tillbehör, som citronsmörsås. Vinets härliga frukt gör det även lämpligt till anrättningar med lite sötare inslag, som grillade rotfrukter, sötare inläggningar och fruktsalsa.
Trapiche är så hyllade för sina röda malbecviner att det nästan är lätt att glömma bort vilka fantastiska vita viner de gör på druvan chardonnay. I det här fallet har de gjort ett vitt vin med tydlig fatkaraktär, vilket även har blivit allt populärare bland vinkonsumenter. Tesoro är ett matvänligt vin med Trapiches karaktäristiska balans.
Produktchef för argentinska viner på Spring Wine & Spirits
Efter varsam pressning kyldes musten ner till 10 grader celsius innan alkoholjäsning i temperaturkontrollerade ståltankar vid 15-17 grader i 28 dagar. Jästfällningen separerades och vinet fick sedan genomgå malolaktisk jäsning på franska och amerikanska ekfat. Vinet lagras sedan i 12 månader på ekfaten innan buteljering.
Om producenten
Trapiche grundades i Mendoza av Tiburcio Benegas år 1883 och är idag ett av de mest kända argentinska vinproducenterna. I början av 1900-talet stötte argentinska vinproducenter på tuff konkurrens från importviner, vilket ledde till att flera argentinska vinmakare åkte till Europa för att fördjupa sin kunskap. En av dem var Tiburcios son Pedro. De lärdomar han tog med sig hem till Mendoza lyfte Trapiche till positionen som en av de ledande producenterna i Argentina, vilken de har kvar än idag.
Läs mer här