In English

Trapiche Perfiles Calcareo – En chardonnay med perfekta förutsättningar

Trapiche Perfiles

Trapiche Perfiles Calcareo är ett projekt där producenten fokuserar på druva och jordmån och vad som händer när en druva får perfekta förutsättningar. Till chardonnay har de därför valt vingårdar med särskilt kalkrik jordmån. Resultatet är en frisk och gulfruktig chardonnay med en karaktäristisk mineralton, djup komplexitet och en klassisk touch av kryddiga ekfat. Den 14 april släpps 5 400 buteljer i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Nr 95197 | 158 kr | 13,5 % vol. | 750 ml | Sockerhalt 0,3 g/100ml

Klicka här för att köpa/beställa

Terroir är ett mytomspunnet uttryck i vinvärlden. Ordet betyder växtplats och omfattar innebörden och betydelsen för en specifik druvsort, odlad i en specifik jordmån i det klimat som råder på just den platsen och hur allt detta återspeglas i det färdiga vinet. Tanken med serien Perfiles, som även omfattar malbec och cabernet sauvignon, väcktes ur just detta begrepp. Trapiches vinmakare Daniel Pi och vitikulturisten Marcelo Belmonte ville tillsammans skapa en serie viner som speglar Mendozas olika terroirer med fokus på druva och jordmån.


Till Trapiche Perfiles Calcareo chardonnay har de valt ut vingårdar med särskilt kalkrik jord. Kunskapen om druvans fäbless för kalkrik jordmån kommer framför allt från franska Bourgogne och underregionen Chablis. Trapiche översätter den burgundiska insikten till ett betydligt torrare och varmare klimat. De kalkrika odlingarna finns i Gualtallary i Tupungato i Mendoza, cirka 1 300 meter över havet, där jordarna är gamla flodbäddar. Resultatet är en frisk och gulfruktig chardonnay med den karaktäristiska mineralton som utmärker viner med kalkrikt ursprung. En varsam fathantering fördjupar vinets komplexitet och tillför såväl kryddig aromatisk som klassisk struktur.


Druvorna till Trapiche Perfiles Calcareo chardonnay 2021 skördades för hand innan de fördes till vineriet för avstjälkning och sortering. Jäsningen skedde vid 15 grader på franska ekfat och 40 procent av vinet genomgick sedan malolaktisk jäsning. Vinet lagrades sedan på sin jästfällning i nio månader.
I doften finns toner av gul, tropisk frukt, mogna äpplen, citrusskal, mineral och nougat. Smaken är nyanserad, torr, frisk, fyllig och fruktig med välbalanserad fatkaraktär. Avslutningen är lång med en läcker mineralsälta. Passar allra bäst till smakrika fiskrätter, gratinerade grönsaker, vällagad kyckling, gräddiga svampanrättningar eller lagrad ost.