Hyllade Trapiche Malbec Oak Cask är ett fylligt, välbalanserat och smakrikt vin som passar perfekt när det vankas grillad mat. Trapiche är en av de ledande producenterna i Argentina och druvan malbec ligger dem närmast hjärtat. Malbec har ju i det närmaste kommit att bli Argentinas nationaldruvan och Trapiches uttalade mål är att göra världens bästa malbecviner – i alla prisklasser. Trapiche Malbec Oak Cask är gjort på druvor från Mendozas höjder och har generösa, mörkfruktiga toner med välintegrerad fatkaraktär.
Fläsk
Lamm
Nöt
Vilt
Trapiche är en av Argentinas mest kända vinproducenter och de har ett uttalat mål: att göra världens bästa malbecviner. Deras klassiska Trapiche Malbec Oak Cask är ett utmärkt exempel på deras kärlek för druvan och höga kvalitet – redan på instegsnivå. Vinet har med sin härliga fruktighet och mustiga fatkaraktär blivit en riktig klassiker och det givna valet för grillfantasten.
Trapiche Malbec Oak Cask är en nämligen utsökt kompanjon till all form av grillade rätter. Vinet passar även ypperligt till grytor av nötkött, vilt, vitlöksspäckat lamm, gärna med smörfräst svamp eller en mustig sås. Vinets härliga frukt gör det även lämpligt till lagrade hårdostar.
Ansedda Trapiche grundades i Mendoza av Tiburcio Benegas redan år 1883 och är idag en landets mest kända vinproducenter. Tiburcios son Pedro var en av de argentinska vinmakare som i början av 1900-talet åkte till Europa för att fördjupa sin kunskap. De lärdomar han tog med sig hem till Mendoza lyfte Trapiche till positionen som en av de ledande producenterna i Argentina, vilken de har kvar än idag. Trapiche arbetar oerhört kvalitativt i vingård och vineri och och många svenskar är välbekanta med deras rödviner på druvan malbec och vita viner på chardonnay. Trapiche har utöver sina viner i fast sortiment även återkommande exklusiva lanseringar i Systembolagets tillfälliga sortiment.
Den blå druvan malbec kommer ursprungligen från sydvästra Frankrike men har verkligen kommit att bli Argentinas signaturdruva och landets bästa viner är ofta gjorda på ju malbec. Den odlas i både Mendoza och Salta och vinerna har ofta välbalanserade tanniner, bra syra och utpräglad fruktighet. Visst låter det som ett bra val till grillat kött? Internationella malbecdagen, eller Malbec World Day, firas den 17 april, perfekt för oss nordbor så där på mållinjen till grillpremiären.
När du ska välja vin till grillat kött är det klokt att använda det kända och använda tricket att utgå ifrån samma ursprung på mat och dryck. Ofta funkar nämligen dryck med samma härkomst – eller den typ av dryck som är vanligast på plats. Det är även ofta roligare att ha samma ursprung på mat och vin. Argentinare kan verkligen det här med asado och mycket riktigt är deras grillvänliga viner ofta härligt fruktdrivna vilket ju är precis vad man vill ha till en nygrillad köttbit med smakrika tillbehör. Få viner gör sig därför bättre än just argentinsk malbec när det vankas köttbit på gallret.
Druvorna till Trapiche Malbec Oak Cask skördas för hand på de högre höjderna av Mendoza. En första selektering görs innan de avstjälkas och förs till tank för kallmacerering och jäsning i totalt 25 dagar. Därefter skiljs skalen från det unga vinet, som får genomgå malolaktisk jäsning. Vinet lagras sedan på fat av fransk och amerikansk ek i cirka 12 månader och får slutligen ligga på ståltank i en månad innan buteljering.
Kör du pannlampa under vinterhalvåret, googlar grillmodeller när du inte kan sova och funderar ibland på att gå med i svenska grillfrämjandet? Trapiche Malbec Oak Cask är perfekt för dig som vet att om det är någon som kan asado så är det det stora landet öster om Anderna – både gällande kött och dryck.
Om producenten
Trapiche grundades i Mendoza av Tiburcio Benegas år 1883 och är idag ett av de mest kända argentinska vinproducenterna. I början av 1900-talet stötte argentinska vinproducenter på tuff konkurrens från importviner, vilket ledde till att flera argentinska vinmakare åkte till Europa för att fördjupa sin kunskap. En av dem var Tiburcios son Pedro. De lärdomar han tog med sig hem till Mendoza lyfte Trapiche till positionen som en av de ledande producenterna i Argentina, vilken de har kvar än idag.
Läs mer här