In English

The Dalmore Port Wood ReSERVE- exklusiv whisky från hjärtat av Skottland

The Dalmore är ett av världens mest anrika whiskyhus och en av Skottlands mest exklusiva producenter. Deras whisky utmärks av fruktiga och komplexa toner från slutlagringen på utvalda fat av toppkvalitet. The Dalmore Port Wood Reserve lagras på amerikanska bourbonfat och portugisiska portvinsfat.

Alk.halt: 46,5% vol. | Art.nr: 12655 | Volym: 700 ml | Pris 799 kr

Klicka här för att beställa

The Dalmore är anrikt och välkänt whiskyhus i skotska Highlands. Många känner igen deras flaskor som pryds av den karaktäristiska kronhjorten. The Dalmore är en av Skottlands mest exklusiva whiskyproducenter och har verkligen profilerat sig som ett destilleri det luxuösa segmentet, med flera prisrekord bland auktionshusen. Deras whiskystil utmärks av fruktiga och komplexa toner, de är kända för sin traditionella slutlagring på olika exklusiva fat.

The Dalmore har även blivit berömda för att ha en riktig legendar som master blender. I nästan 50 år har den ansedda Richard Paterson varit den kreativa hjärnan bakom varumärket och produkterna. Till The Dalmore Port Wood Reserve har han valt ut en svindlande whisky som har fått mogna på amerikanska fat i vit ek, som tidigare har huserat bourbonwhisky. Det ger en mjuk och följsam bas av lena vanilj- och honungstoner. Whiskyn fördelas sedan mellan de amerikanska bourbonfaten och utvalda tawnyfat från portvinsproducenten W & J Grahams vingård i Portugal. De båda delarna sammanförs sedan igen en harmonisk och nyanserad slutblend, utan minsta tillstymmelse till rökighet.

Resultatet är en komplex och fruktig doft av söta, röda bär, mogna apelsiner och knäckig karamell. Smaken är djup med tydlig fatkaraktär och toner av nektariner, karamell, rostade kastanjer, kaffe och vanilj. Den långa eftersmaken bjuder på ett fruktigt avslut med inslag av plommon, blodapelsin och körsbär.

The Dalmore Distillery ligger i Highlands norr om Inverness, destilleriet grundades år 1839 vid havsviken Cromarty Firth. Lagringen sker nära kusten, vilket ger whiskyn en unik karaktär som särskiljer sig från whisky lagrat mer inåt landet. Kronhjorten som pryder flaskorna är Mackenzies klanmärke. De fick lägga till den år 1263 som tack för att Colin Mackenzie räddat dåvarande kungen av Skottland, Alexander den III, från att bli spetsad av just en kronhjort under den kungliga jakten. Namnet The Dalmore – den stora ängsmarken – härstammar från vikingarna som valde att bosätta sig i trakten för cirka tusen år sedan.

Klicka här för att beställa