In English

SOU Alvarinho – transparent uttryck av norra Portugals signaturdruva

SOU Alvarinho

SOU Alvarinho är resultatet av samarbetet mellan vinproducenterna och vännerna Joana Santiago och Nuno Mira do Ó. Med minimalistisk vinifering visar de druvans potential och fantastiska kvalitet i ett transparent och modernt uttryck. Det är ett välbalanserat vin med struktur och en spikrak syra som mynnar ut i ett långt, nyanserat och mineraldrivet avslut. Den 28 april släpps 600 flaskor av årgång 2021 i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Nr 94268 | 299 kr | 13 % vol. | 750 ml

Klicka här för att beställa

SOU Alvarinho är ett samarbete mellan vinproducenterna och vännerna Joana Santiago och Nuno Mira do Ó. Efter att ha diskuterat druvsorten alvarinhos potential över några flaskor vin bestämde de sig för ett gemensamt projekt. Tillsammans visar de druvans fantastiska kvalitet i ett transparent och modernt uttryck. Druvorna kommer från en av Quinta de Santiagos vingårdar i Monção -Melgaço. I vineriet fick Nunos minimalistiska handlag skapa ett vin som är ett ärligt och osminkat exempel på alvarinhos storhet. Sou är portugisiska för ”jag är” och SOU Alvarinho är två kompromisslösa vinmakares tolkning av vad druvan alvarinho faktiskt är.

SOU Alvarinho har vinifierats med minsta möjliga påverkan. Efter noggrann selektering, manuell skörd och varsam pressning har druvorna fått jäsa på sin naturliga jäst. 40 procent av vinet är vinifierat i gamla franska 400-liters ekfat och 60 procent i ståltankar. Efter jäsning har vinet vilat i nio månader på sin jästfällning. Efter lätt klarning och slutlig blending har det vilat ytterligare två månader innan buteljeringen.

Resultatet är ett vin med oerhört komplex och finstämd doft av vit stenfrukt, gul citrus, lätt blommighet och våt sten. Smaken är fantastiskt välbalanserad med stolt struktur och druvans omisskännligt spikraka syra som mynnar ut i ett långt, nyanserat och mineraldrivet avslut. Passar kanske allra bäst till naturella skaldjur, grillad vit fisk, eleganta grönsaksrätter eller på egen hand.

SOU Alvarinho