In English

Soave Brognoligo Organic – En pärla från hjärtat av Veneto

Soave Brognoligo

Soave Brognoligo Organic 2021, från den prisbelönta producenten Cecilia Beretta, kommer den 1a juni i Systembolagets fasta sortiment. DOC-regionen Soave, från svenskarnas älsklingsområde Veneto i Italien, är känt för att skapa enastående vita viner mestadels av druvan garganega. Druvan ger friska och blommiga viner som för tankarna till heta sommardagar. Soave Brognoligo Organic är skapat för att fånga essensen av de historiska vinerna i området.

Nr 24002 | 129 kr | 13,5 % vol. | 750 ml | Sockerhalt 0,5 g/100ml

Klicka här för att beställa

Soave Brognoligo Organic 2021 kommer från området Brognoligo i hjärtat av Soave. Brognoligo är ett av de 33 vingårdslägen i Soave som 2019 fick beteckningen Unità Geografica Aggiuntiva. Beteckningen kan jämföras med ’cru’ i Frankrike, vilket innebär att det är ett av områdets absolut bästa lägen.

Vinet är druvtypiskt, gjort till 100 % garganega och är inspirerat av de klassiska och historiska Soavevinerna. Detta görs med en frisk och generöst fruktig doft av gula plommon, vit persika och en fin örtighet samt kamomill. Smaken är torr och fyllig med härlig mineralitet och generösa frukttoner. Vinet har underbar fruktighet och en generös nötighet i avslutningen. En del av vinet har jäst på franska ekfat vilket ger en subtil ekkaraktär.

Soave Brognoligo Organic passar utmärkt som aperitif med tilltugg men framför allt är vinet utmärkt att matcha med mat. Klassiska rätter från det italienska köket cucina povera är en perfekt matchning, med rätter som Panzanellasallad och Spagetti Vongole. En frisk fänkål- och apelsinsallad toppad med krämig Burrata och rostade pistagenötter skapar också oväntad magi tillsammans med detta vin. Även eleganta och smakrika fisk- och skaldjursrätter och vegetariska rätter med lite sting passar utmärkt till vinets friska och blommiga karaktär. Serveras vid 8-10°C.

Vinet har tilldelats flera prestigefyllda utmärkelser, bland annat har det fått 91 poäng av Luca Maroni i Annuario dei Migliori Vini Italiani 2023, Foglia d’Oro i Guida BIO 2023 och en guld-medalj i Wow! The Italian Wine Competition 2022.

Jordmånen i Brognoligo är vulkanbaserad. Druvorna torkas till viss del, då klasarna får hänga kvar på vinrankorna i två till tre veckor efter uppnådd mognad, innan de skördas för hand. Det ger en extra komplexitet till vinet. Merparten av vinet har jäst i temperaturkontrollerade ståltankar med selekterad jäst. 10-15 % av musten som är kvar jäser sedan en gång till på använda franska ekfat, där vinet får genomgå malolaktisk jäsning. Det färdiga vinet blandas sedan på stål-tank och lagras ytterligare i 2 månader ”sur lie”.