In English

Tres14 Tinto de garage 2015 – Ett coolt garagevin från Argentina

Den 23 februari släpps 360 flaskor av Tres14 2015 på Systembolagets beställningssortiment. Det lite udda namnet är en ordlek med chefsvinmakarens efternamn ”Pi”. Vinet är gjort på 100% malbec från Vista Flores i Uco Valley, Mendoza.

Alkoholhalt: 14,5 % vol. | Art.nr: 90440 |  Volym: 75 cl | Pris 399 kr

Här har vi ett riktigt coolt och spännande sk ”garagevin” från Argentina. Vinet är gjort på 100% malbec från Vista Flores i Uco Valley, Mendoza – av ingen mindre än supervinmakaren Daniel Pi!

Till vardags ansvarar Daniel Pi för miljontals liter vin som chefsvinmakare hos Argentinas största vinproducent, Grupo Peñaflor. Att producera enorma volymer vin betyder inte att man kan slarva med detaljerna, det straffar sig nästan alltid i slutändan. Det var kanske därför som Daniel bestämde sig för att tillsammans med sina barn Gonzalo och Daniella göra ett vin från grunden på sin fritid.

Resultatet blev Tres14, gjort helt för hand och i liten kvantitet. Druvorna handplockas, pressas med handvevad press, och tappas sedan för hand helt ofiltrerat efter vinifieringen i äggformade cementtankar. Vinet slutlagras sedan i gamla franska ekfat.

Tres14 är ett otroligt uttrycksfullt vin med en nyanserad komplexitet av mörka bär, blommor och örter. Vinet visar sig fortfarande från sin unga sida, och kan både avnjutas nu eller om 5-10 år. Utmärkt till kött och vilt, men är även strålande till vegetariska rotfruktsgrytor och gratänger.

Det lite udda namnet är en ordlek med Daniels efternamn ”Pi”. Du hittar vinet i Systembolagets exklusiva tillfälliga sortiment från och med den 23 januari.

Klicka här för att beställa