In English

Quinta do Vallado White Port – Perfekt till sommarens drinkar

Quinta do Vallado White Port

Quinta do Vallado White Port är en läcker och mångsidig dryck som kan lyfta dina sommardrinkar till en ny nivå. Med sin subtila sötma, härliga arom och eleganta guldfärg, erbjuder vitt portvin en unik twist till klassiska cocktails och sommardrinkar. Du hittar den i Systembolagets beställningssortiment.

Nr 56094 | 194 kr | 19 % vol. | 750 ml | Sockerhalt 10,1 g/100ml

Klicka här för att beställa

Vallado White Port är en specifik typ av portvin som produceras av Quinta do Vallado, en av Dourodalens äldsta producenter som varit i släkten Ferreiras ägo sedan starten 1716.

Vinet tillverkas från speciellt utvalda druvsorter, i detta fall moscatel galego 60% och resterande 40% av regionspecifika druvor som växer huller om buller i vingården, sk Field Blend, på hög höjd i Dourodalens branta sluttningar. Dessa druvor ger vinet sin karakteristiska smakprofil och unika egenskaper.

Vinet kännetecknas av sin guldgula färg och subtila aromer av mogna frukter, honung, citrus och blommor. Smaken är frisk och fruktig med toner av karamelliserad apelsin, färska aprikoser och citruszest med en bra balans mellan fruktighet och syra.

Det är en elegant och sofistikerad dryck som kan njutas på is som aperitif, eller användas som en ingrediens i olika cocktails och drinkar. I Porto dricker man den helt enkelt med tonic water, is och en apelsinskiva. Den passar också utmärkt väl kylt till sommarens desserter, t ex en fruktsallad på jordgubbar och honungsmelon, toppad med färsk mynta.

Vår egen eminenta bartender föreslår även en uppfriskande Spritzer, som är en populär dryck i Österrike och Tyskland, särskilt under sommarmånaderna. Vanligtvis blandas vita viner som grüner veltliner eller riesling med kolsyrat vatten. Det finns också många varianter av spritzer som inkluderar tillsats av andra ingredienser, såsom fruktjuice, likörer eller örter.

I vår version använder vi oss av Quinta do Vallados spännande vita Portvin! Se recept nedan:

Qinta Do Vallado

GÖR SÅ HÄR

Häll Portvin och det mousserande vinet i ett glas. Pressa i juicen från 1 klyfta citron.

Skär upp jordgubbarna i mindre bitar och lägg i glaset tillsammans med myntabladen.

Fyll upp glaset med iskuber och rör om försiktigt med en sked.

Garnera gärna med myntatoppar, en halv jordgubbe eller liknande. Garnering är fint!

TIPS

Tycker du att det är för sött? Pressa i mer citronjuice. För syrligt? Häll i några droppar sockerlag – eller honung.