In English

Plantation Vintage Fiji 19 Years 2004 – Exklusiv rom i limiterad upplaga

Plantation Vintage Fiji

Plantation Vintage Fiji 19 Years 2004, från det världsledande romvarumärket Plantation Rum, lanseras i Systembolagets beställningssortiment den 4 augusti. Terravera Collection är den tredje serien med exklusiv rom i en limiterad upplaga och denna gång bjuds vi på en riktig jorden-runt resa. Serien utforskar romens olika terroir och gör därmed nedslag i världens alla romländer för att se vad som gör dem unika. Först ut är 324 buteljer av Plantation Fiji Vintage 2004. Här möts intensiva aromer av kaffe, vanilj och gräddkola med fruktiga och kryddiga toner av citrus och tobak.

Nr 56489 | 902 kr | 50,3 % vol. | 700 ml

Klicka här för att köpa/beställa

Terravera, betyder ”den sanna jorden” och det är precis detta som serien vill fånga. Tanken bakom serien är att fånga mångfalden, kulturen och de genuina hantverksmetoderna som kännetecknar romen i respektive romland. I Terravera-serien ingår sex exceptionella romsorter, samtliga buteljerade på fatstyrka för att framhäva de unika egenskaperna för varje land.

Först ut i serien är Plantation Fiji Vintage 2004 från destilleriet Rum Company of Fiji som ligger i Lautokadistriktet på Fijis huvudö Viti. Här har man tillverkat rom från lokala sockerrör sedan 1980. Det varma klimatet på Fijiöarna är en optimal miljö för sockerrörsodling, och för att lagra rom. Avdunstningen är hög, men det är i huvudsak lättflyktiga ämnen som lämnar kvar ekfatskaraktären. Den kvarvarande spriten blir koncentrerad, smakrik och aromatisk.

Plantations grundare, den berömde Master Blendern Alexandre Gabriel har gjort till sin livsuppgift att utforska romvärldens olika stilar, terroirer och hantverksmetoder. För att skapa Fiji 2004 har han samarbetat med Rum Company of Fijis Master Distiller, Liam Costello. Tillsammans har de valt ut 18 fat kolonndestillerad rom, som enligt traditionell Fiji-sed filtrerats genom kokosnötskol.

Fiji 2004 har mognat i tropikerna under 17 år innan faten skeppades över till sydvästra Frankrike där de fått ytterligare fyra års lagring på Ferrand Cognac-fat. Dubbellagringen på cognacsfat bidrar med körsbär, kryddnejlika och kakao. Doften är mycket intensiv med toner av kaffe, vanilj och gräddkola. Därefter persika, apelsinskal, banan och pocherade päron följt av valnöt och kokos.

I smakpaletten finns intensiva aromer av kaffe, vanilj, hasselnötter, gräddkola och muskot som flätas samman med fruktiga och kryddiga toner av citrus, tobak och en liten lätt rökstrimma. Eftersmaken är lång, med inslag av rökig melass, kokos, mandel, körsbär, äpplen, vanilj och kryddnejlika.

Fijiöarna är en avlägsen ögrupp långt ut i Stilla havet. Den består av fler än 300 vulkanöar som bildades för 150 miljoner år sedan. Öarnas vulkaniska jordar ger näring åt de låglänta regnskogarna och inte minst åt sockerrörsfälten. Ingenstans på jorden är sockerrör så förknippade med en nation som på Fiji och ingenstans är sockerrör en lika viktig ekonomisk drivkraft. Till och med ögruppens flagga pryds av sockerrör.