In English

Philipponnat Royale Réserve Non Dosé – Exklusiva bubblor i begränsad upplaga

Philipponnat Non Dose

Philipponnat Royale Réserve Non Dosé får äntligen sitt efterlängtade släpp. 2400 knastertorra flaskor finns tillgängliga i Systembolagets tillfälliga sortiment den 17 mars. Det är fjärde gången som dessa exklusiva och välsmakande bubblor säljs i Sverige. De som hinner lägga beslag på ett exemplar kan njuta av en elegant, komplex och uppfriskande champagne med finstämda toner av citrus, röda äpplen, vit stenfrukt, mandel och rökig mineralitet. Vinet uttrycker sin fulla potential 6-18 månader efter degorgering och lämpar sig för lagring i flera år.

Nr 90352 | 459 kr | 2400 buteljer |12,5 % vol. | 750 ml | Sockerhalt 0,9 g/l

Klicka här för att beställa

Det anrika champagnehuset Philipponnat använder samma stilla basvin i både sin Brut och Non Dosé, ett hantverksförfarande som väldigt få champagnehus kan skryta om. Till skillnad mot exempelvis Philipponnat Brut finns det inget socker i den liqueur d’expédition som Non Dosé toppas upp med efter degorgeringen. Non Dosé är årgångslös, men basvinet är gjort på druvor från skörden 2018. Resultatet är en knastertorr, komplex och uppfriskande champagne.

Vinet görs på 68 % pinot noir, 29 % chardonnay och 3 % pinot meunier, alla från Grand- och Premier Cru-lägen i hjärtat av Champagne. Endast musten från den första pressningen används. Vinet jäser först till ett vanligt basvin och genomgår delvis malolaktisk jäsning. Det unga vinet blandas sedan med reservviner. Trettio procent av reservvinerna lagras på gamla ekfat för att öka vinets komplexitet. Vinet får sedan vila i över tre år på jästfällningen, vilket är betydligt längre än minimikravet på tolv månader för årgångslös champagne, innan degorgering och omkorkning. Precis som namnet antyder är det ingen dosage i vinet.

Doften är oerhört elegant med finstämda toner av citrus, röda äpplen, vit stenfrukt, mandel och rökig mineralitet. Smaken är knastertorr, mycket frisk, elegant stram och mineraldriven. Komplexa toner av citron, apelsinzest, röda äpplen, krusbär och kvitten samsas med spröda kex och diskret sötlakrits. Den långa och uppfriskande eftersmaken får oss att tänka på saltstänkta klippor.

Den här champagnen är utsökt på egen hand eller som kompanjon till lättare fisk- och skaldjursrätter. Vinet uppnår sin fulla potential 6–18 månader efter degorgering och lämpar sig för lagring i flera år